Sute de firme din Bucureşti sunt nevoite să aştepte luni întregi pentru înregistrarea unor menţiuni privitoare la activitatea lor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Acestea dau vina pe magistraţii de la Tribunalul Capitalei, în timp ce judecătorii acuză volumul mare de muncă faţă de activitatea din provincie.
Schimbarea de date la ONRC a devenit un calvar pentru firmele din Bucureşti, în condiţiile în care, deşi legea prevede că înscrierea la Registrul Comerţului durează doar trei-cinci zile lucrătoare, în realitate societăţile comerciale în curs de înfiinţare sau cele care doresc modificări ale statutului lor primesc termene care ajung şi la 11 luni.
"Animaţi de afinităţi, presaţi de constrângeri sau perspective economice, trecem cu vederea lucruri grave, cu un impact ce tinde să se generalizeze şi să ne afecteze direct: zi de zi, în Bucureşti, zeci, sute de societăţi comerciale întâmpină o situaţie momentan fără ieşire. Societăţile comerciale în curs de înfiinţare, precum şi cele cu dosare de menţiuni (deschideri/închideri puncte de lucru, suspendări/reluări de activitate, cesiuni, schimbări de sedii etc.) primesc termene de judecare a dosarelor peste două până la 11 luni, deşi legea prevede ca procedura înscrierii la Registrul Comerţului durează doar trei-cinci zile lucrătoare", potrivit reprezentanţilor companiei Reinvent Consulting. Societatea estimează că sunt peste 10.000 de societăţi comerciale afectate de această situaţie, iar numărul lor creşte. Problema afectează şi activitatea companiilor din domeniu care intermediază înregistrări de firme. Reinvent acuză faptul că, deşi din cauza crizei se înmatriculează mai puţine firme cu 22% la nivel naţional, activitatea la Registrul Comerţului din Bucureşti este îngreunată.
Care e cauza?
Problema o constituie faptul că judecătorii din Bucureşti primesc doar 150 de dosare noi pe fiecare şedinţă şi au stabilit doar trei şedinţe pe săptămână, lunea, miercurea şi joia.
Reprezentanţii ONRC nu au putut fi contactaţi de reporterii Jurnalului Naţional până la închiderea ediţiei. Totuşi, în răspunsurile oferite firmei Reinvent Consulting ca urmare a petiţiilor formulate de aceasta, Tribunalul Bucureşti îşi exprimă poziţia. Reprezentanţii săi susţin că măsura de introducere a unei norme a fost luată ca urmare a volumului mare de muncă pe care trebuie să o realizeze judecătorii, comparativ cu Oficiile Registrului din ţară. "Vă aducem o hotărâre a Adunării Generale a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti din data de 29.09.2009.
Magistraţii care funcţionează în această instanţă au stabilit ca la ORC Bucureşti şi ORC Ilfov să se facă o normare a activităţii judecătorului, în sensul ca numărul de dosare nou-intrate înregistrate pentru fiecare şedinţă de constituiri să fie de 50 şi pentru fiecare şedinţă de menţiuni de 100, zilele de şedinţă fiind luni, miercuri şi joi (la ORCTB fiind planificate săptămânal un număr de şase şedinţe de judecată)", se arată în răspunsul Tribunalului Bucureşti, secţia a VI-a Comercială către Reinvent Consulting.
DOSARE MULTE, JUDECĂTORI PUŢINI
Tribunalul menţionează în altă parte că numărul mediu de cauze ale unui judecător, incluzând aici şi pe cele amânate, este de 200 pe şedinţă. "Pentru a asigura un număr de judecători proporţional cu numărul de dosare de la fiecare termen de judecată ar trebui să fie planificaţi zilnic un număr de cel puţin şapte-opt judecători. Acest lucru este imposibil, deoarece la secţia a VI-a Comercială funcţionează un număr de 22 de judecători. Aceştia sunt planificaţi în câte o şedinţă de judecată săptămânal, înlocuind şi colegii care lipsesc din instanţă din motive obiective. Or, măsura planificării zilnice a unui număr de şapte-opt judecători la ORCTB ar duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii în instanţă", se continuă în altă parte a documentului. De asemenea, multe cereri privind eliberarea certificatului de înregistrare sau a celui de înscriere de menţiuni sunt înregistrate fără a îndeplini toate condiţiile legale.
Citește pe Antena3.ro