x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele romanesti nu sunt interesate de aplicarea inventiilor

Firmele romanesti nu sunt interesate de aplicarea inventiilor

22 Mar 2005   •   00:00

Romania are cel mai mare numar de firme neinventive, care nu pot absorbi idei noi, inventii, tehnologie. Cu un procent de 85% ocupam ultimul loc in lume.



  • de DANIELA IVAN

  • Pe de alta parte, cercetatorii romani iau toate medaliile la saloanele de inventica. Exista o mare ruptura intre cercetare si industria romaneasca, a opinat majoritatea vorbitorilor prezenti ieri la Forumul pentru Inovare si Transfer Tehnologic, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB).

    PARADOX. "Inventatorii si cercetatorii romani iau toate medaliile la saloanele internationale de inventica. Insa ceea ce nu vedem este aplicatia industriala a acestor inventii", a opinat Michael Guth, expert german in transferul tehnologic. Acesta a concluzionat ca de multe ori este vorba despre o cercetare teoretica ce nu tine cont de nevoile industriei. "Sa deschidem usile universitatilor. Cercetatorii, asistentii universitari, studentii trebuie sa iasa din laboratoare si sali pentru a lua pulsul industriei", a spus Daniel Cosnita, expert roman.

    Pe de alta parte, nici firmele nu sunt interesate sa absoarba ideile noi care vin din mediile academice sau de la institutele de cercetare. "Exista un mare potential de inventii practice, dar nu exista firme care sa-l absoarba", au spus la randul lor cercetatorii. "Romania este prinsa intr-o cursa din care trebuie sa scape cat mai repede", a concluzionat Michael Guth.

    FONDURI. Romania s-a angajat ca, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, sa mareasca cheltuielile cu cercetarea la 1% din PIB, iar in 2010 la 3% din PIB, a declarat Anton Anton, secretar de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Acum, sumele publice alocate acestui sector abia ating 0,5% din PIB.

    Expertii europeni sustin ca nu este bine ca toti acesti bani sa provina de la buget. Solutia acceptata in spatiul comunitar este ca o treime din bani sa fie publici, iar restul sa vina din sectorul privat, a mai spus secretarul de stat in MEC. Ieri, la sediul CCIRB au fost prezenti mai multi experti europeni din Germania, Suedia, Franta, Marea Britanie care s-au aratat ingrijorati ca industria romaneasca nu va putea consuma aceste fonduri. In plus, in urmatorii ani vor veni fonduri comunitare care vor impinge si mai mult cercetarea. Dar oare ce se va intampla cu capacitatea de absorbtie a industriei?

    SOLUTII PENTRU CERCETARE
    Pentru a aduce cercetarea langa industrie este nevoie sa se infiinteze centre de transfer tehnologic, sustin expertii europeni. Acestea vor pune la aceeasi masa cercetatori si oameni din productie pentru ca fiecare parte sa inteleaga ce doreste cealalta. "Vor veni multi bani, si este pacat ca ei sa se intoarca inapoi la Bruxelles neputand fi absorbiti de firmele romanesti, care de fapt au mare nevoie sa se tehnologizeze", a opinat Guth. Presedintele CCIRB, Victor Babiuc, a spus ca institutia pe care o conduce este interesata sa realizeze legatura dintre mediul de afaceri si cercetatori.
    ×
    Subiecte în articol: economic