Ţara noastră se îndreaptă rapid către instaurarea unei „taxe Robin Hood” impuse companiilor ale căror profituri cresc ca urmare a scumpirii mărfurilor pe bursele internaţionale şi fără a-şi eficientiza activitatea.
Printre principalele companii care ar putea fi afectate de măsură se numără Petrom, companiile de distribuţie de gaze E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, dar şi o serie de firme din agricultură care fac tranzacţii cu cereale. Fiscul a luat la puricat benzinăriile, pentru a vedea cât de mare este profitul raportat pentru impozitare, cât de corect sunt înregistrate cheltuielile în contabilitate şi eventualele nereguli privind formarea preţurilor.
Boc speră ca găsirea de nereguli la companiile petroliere să justifice taxa. Concomitent, este analizată posibilitatea renegocierii contractului cu Petrom în perspectiva creşterii redevenţelor petroliere, pe care statul nu le poate urca până în 2014 din cauza contractului păgubos de privatizare.
„Sunt nişte inspecţii fiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizează în principal modul de formare a preţurilor, profitul impozabil şi modul în care sunt înregistrate anumite cheltuieli în contabilitate”, a declarat Sorin Blejnar (foto), preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF – n.r.). El a mai spus că dacă în urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi mutări ale profiturilor de pe o firmă afiliată pe o altă firmă afiliată, ANAF va declanşa inspecţie fiscală generală la compania respectivă. „Deocamdată nu am nişte elemente foarte clare. Abia în cursul acestei după-amiezi (ieri – n.r.) i-am chemat pe colegii din control să-mi prezinte un raport al principalelor constatări”, a mai spus şeful Fiscului. El nu a precizat ce măsuri ar putea fi luate în urma verificărilor, dar a amintit că anul trecut, după finalizarea controlului la o anumită companie petrolieră, autoritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 de milioane de euro. Aceasta este Petrom, potrivit unor surse din piaţă.
Inspecţiile Fiscului vin în urma anunţului pe care premierul Emil Boc l-a făcut luni, când a spus că Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, cum ar fi impunerea unor impozite împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor.
El a cerut ANAF să verifice dacă nu cumva profiturile companiilor petroliere cresc nejustificat. „În privinţa preţului, eu am dat dispoziţie la două verificări paralele, una la Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba despre practici de monopol, şi la ANAF, să verifice, practic, gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină, pentru că în acele condiţii, dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă foarte dificilă, şi statul român poate avea câteva contramăsuri specifice economiei de piaţă”, spunea atunci Boc. Astfel, primul-ministru sugerează că ar putea introduce astfel o „taxă Robin Hood”. Iar Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a anunţat că instituţia condusă de el nu se va opune unei eventuale taxe suplimentare dacă Guvernul va lua această decizie. El a mai spus însă tot atunci că nu există indicii pentru existenţa unei înţelegeri a companiilor şi că preţurile în piaţa unică europeană tind să ajungă la acelaşi nivel, chiar dacă puterea de cumpărare este diferită.
Un litru de benzină costă la pompă 1,17 euro în România, pe când în Austria este 1,28 euro, în condiţiile în care accizele în ţara noastră sunt cu 32% mai mici. Ba, mai mult, România nu a ajuns încă la acelaşi nivel cu Uniunea Europeană în privinţa accizelor, ceea ce înseamnă că vor surveni noi scumpiri. Preţurile au depăşit nivelurile din 2008, când barilul de ţiţei ajungea la niveluri-record de peste 140 de dolari, potrivit transportatorilor. Din preţul unui litru de carburant, 50% îl reprezintă taxele (accize, TVA), 40% îl reprezintă preţul barilului de ţiţei, în vreme ce 10% îl constituie rafinarea şi vânzarea în benzinării. Şoferii nemulţumiţi au anunţat că vor boicota benzinăriile în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie. De circa o lună, protestatarii îşi manifestă dezacordul privind politica de preţuri, blocând staţii de benzină ale companiilor petroliere şi alimentând cu cantităţi infime de carburanţi, pe care le plătesc cu mărunţiş.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, declara la finele lunii noiembrie că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători. Profitul Petrom Group pe primele nouă luni din 2010 a crescut cu 46%, până la 1,411 miliarde de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.