Fondul Monetar International a aprobat joi seara un imprumut de 28 miliarde euro pentru Grecia, din care prima transa, de 1,65 miliarde euro, este disponibila imediat, iar creditorul a avertizat guvernul elen ca nu va mai tolera derapaje in implementarea programului economic.
Din suma totala aprobata, 18 miliarde euro reprezita contributia FMI la cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Restul de 10 miliarde euro reprezinta suma ramasa neplatita de FMI guvernului elen in cadrul acordului precedent, de 110 miliarde euro, incheiat in mai 2010 si anulat inainte de termen pentru inlocuirea cu noul program.
Pachetul de 130 miliarde euro, finantat in principal de statele din zona euro, are rolul de a asigura finantarea Greciei pana in 2014 si de a preveni intrarea tarii in faliment.
Avizarea noului acord in Board-ul FMI pune capat unei perioade indelungate de incertitudine privind directia in care avea sa se indrepte criza datoriilor de stat din Grecia, noteaza Reuters, citata de Mediafax.
Guvernul elen a obtinut aprobarea guvernelor din zona euro si Fondului Monetar International dupa ce a acceptat mai multe valuri de masuri tot mai dure de austeritate si reforme economice introduse in ritm accelerat, si dupa ce a reusit sa restructureze datoria de stat fara declansarea default-ului (incapacitate de plata).
"Noul program, sprijinit de Fond, va permite Greciei sa se adreseze acestor probleme si sa ramana in zona euro. Riscurile asociate programului sunt exceptional de ridicate si nu este loc pentru derapaje", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Grecia va organiza in aprilie alegeri parlamentare, iar creditorii internationali sunt ingrijorati ca politicienii de la Atena ar putea devia de la programul economic asumat pentru a-si cosmetiza imaginea in fata electoratului.
Singurul membru al Board-ului FMI care nu a votat in favoarea imprumutului este Brazilia.
Totodata, multe state si-au exprimat ingrijorarea privind reputatia Greciei, care a incalcat in mai multe randuri tintele stabilite in precedentul acord, au declarat pentru Reuters surse apropiate discutiilor.
In plus, credibilitatea FMI ca institutie capabila sa supravegheze si sa asigure implementarea unor politici economice sanatoase ar putea avea de suferit, avertizeaza unii membri al Board-ului FMI.
Ultimele estimari ale FMI plaseaza necesarul de finantare al Greciei pana la finele anului 2014 la 165 miliarde euro, suma acoperita in totalitate de guvernele din zona euro si de FMI.
Fondul estimeaza ca datoria de stat a Greciei va scadea la 116,5% din PIB pana in 2020, de la aproximativ 160% din PIB in prezent.
Reputatul economist Jacob Kirkegaard, membru senior la Peterson Institute for International Economics din Washington, considera ca FMI nu va ezita sa suspende imprumutul catre Grecia daca guvernul nu isi va respecta angajamentele.