Şeful FMI spune că nu vrea sărăcirea populaţiei
Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute o declaraţie care a aruncat România în haos: FMI s-a opus scăderii salariului bugetarilor cu 25%, propunând în schimb impozite mai mari pentru cei bogaţi.
Strauss-Kahn a declarat la postul de televiziune France 2 că Fondul Monetar Internaţional a refuzat iniţial ca Guvernul României să scadă salariile bugetarilor cu 25%, deoarece, în opinia oficialilor Fondului, acest sacrificiu al României ar fi prea mare. Oficialul FMI a spus că Fondul a propus Guvernului majorarea im-pozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţionarilor.
"Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20%-25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune măsurile, Guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI, citat de postul France 2.
Strauss-Kahn lasă astfel de înţeles că oficialii FMI au propus Guvernului să renunţe la cota unică şi să treacă la impozitare progresivă, cu taxe mai înalte pentru populaţia cu venituri mai mari.
"România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: În aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut şi, ca urmare, am cerut noi măsuri", a mai spus şeful FMI.
Declaraţiile lui Strauss-Kahn au stârnit comentarii aprige din partea membrilor Cabinetului Boc. În replică, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populaţie şi nu înţelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.
Ulterior, FMI a revenit cu precizări printr-un comunicat de presă semnat de Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului FMI. "Am discutat diferite opţiuni referitoare la mixul adecvat de măsuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o opţiune care ar fi pus accentul pe venituri. Între măsurile discutate s-au numărat majorarea TVA şi a taxei unice, dar şi o trecere la o impozitare progresivă", a spus Jeffrey Franks. El a precizat că, din cauza deficitului bugetar, măsurile de reducere a cheltuielilor ar fi fost necesare în orice scenariu. "Având în vedere deficitul bugetar, anumite reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost necesare în orice situaţie avută în vedere", a afirmat Franks.
Autoritătile române şi Fondul sunt în totalitate de acord în privinţa necesităţii unor măsuri de corecţie pentru abordarea situaţiei economice dificile care afectează România, se notează în comunicat.
"Opţiunea Guvernului român se concentrează mai ales pe renunţarea la ceea ce consideră a fi creşteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani", a spus oficialul FMI.
Fondul menţionează că decizia în privinţa măsurilor de urmat aparţine Guvernului şi este de acord că alegerea Executivului va asigura menţinerea deficitului în limite adecvate în anul 2010, se mai arată în comunicatul instituţiei.
Citește pe Antena3.ro