x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI a cerut impozitarea bogaţilor

FMI a cerut impozitarea bogaţilor

de Daniela Ivan    |    24 Mai 2010   •   00:00
FMI a cerut impozitarea bogaţilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Şeful FMI spune că nu vrea sărăcirea populaţiei



Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute o declaraţie care a aruncat România în haos: FMI s-a opus scăderii sala­riului bugetarilor cu 25%, propunând în schimb impozite mai mari pentru cei bogaţi.

Strauss-Kahn a declarat la postul de televiziune France 2 că Fondul Mo­netar Internaţional a refuzat ini­ţial ca Guvernul României să scadă sa­lariile bugetarilor cu 25%, deoa­re­ce, în opinia oficialilor Fondului, acest sacrificiu al României ar fi prea mare. Oficialul FMI a spus că Fondul a propus Guvernului majorarea im­-po­zitelor, în special pentru cei mai bo­gaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor fun­c­ţio­narilor.

"Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20%-25% din salariile funcţio­na­rilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi eco­nomii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Gu­vernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Gu­vernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e si­tua­ţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune mă­su­ri­­le, Guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI, citat de postul France 2.

Strauss-Kahn lasă astfel de înţeles că oficialii FMI au propus Guvernului să renunţe la cota unică şi să treacă la impozitare progresivă, cu taxe mai înalte pentru populaţia cu venituri mai mari.

"România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: În aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut şi, ca urmare, am cerut noi măsuri", a mai spus şeful FMI.

Declaraţiile lui Strauss-Kahn au stârnit comentarii aprige din partea membrilor Cabinetului Boc. În replică, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populaţie şi nu înţelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.

Ulterior, FMI a revenit cu pre­cizări printr-un comunicat de presă semnat de Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului FMI. "Am discutat diferite opţiuni referitoare la mixul adecvat de măsuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o opţiune care ar fi pus accentul pe venituri. Între măsurile discutate s-au numărat majorarea TVA şi a taxei unice, dar şi o trecere la o impozitare progresivă", a spus Jeffrey Franks. El a precizat că, din cauza deficitului bugetar, măsurile de reducere a cheltuielilor ar fi fost necesare în orice scenariu. "Având în vedere deficitul bugetar, anumite reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost necesare în orice situaţie avută în vedere", a afirmat Franks.

Autoritătile române şi Fondul sunt în totalitate de acord în privinţa ne­cesităţii unor măsuri de corecţie pentru abordarea situaţiei econo­mi­ce dificile care afectează România, se notează în comunicat.

"Opţiunea Guvernului român se concentrează mai ales pe renunţarea la ceea ce consideră a fi creşteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani", a spus oficialul FMI.

Fondul menţionează că decizia în privinţa măsurilor de urmat aparţine Guvernului şi este de acord că alegerea Executivului va asigura menţinerea deficitului în limite adecvate în anul 2010, se mai arată în comunicatul instituţiei.

×
Subiecte în articol: economic