Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional s-au arătat deschişi cu privire la intrarea în insolvenţă a Companiei Naţionale a Huilei, astfel încât aceasta să poată intra în componenţa uneia din cele două companii energetice integrate gândite de Adriean Videanu, ministrul Economiei.
"În discuţiile cu reprezentanţii FMI, am avut o abordare realistă. Cea mai bună minciună este adevărul. Am demarat programe de monitorizare a societăţilor cu pierderi. Plata datoriilor istorice este imposibilă. FMI a fost de acord să găsim o soluţie legală. Ştergerea datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei nu rezolvă problema. Dintr-o sumă de un miliard de euro ar mai rămâne 500 de milioane de euro. O soluţie legală este intrarea în insolvenţă şi valorificarea activelor care fac obiectul gajului. Astfel, restul activelor pot intra în noua companie naţională", a afirmat ministrul.
Hidroenergetica va prelua patrimoniul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, în totalitate sau parţial, în condiţiile unui plan de restructurare, eficientizare şi dezvoltare a minelor, care va fi întocmit de conducerea executivă şi de administratorii societăţii şi va fi aprobat de ministru.
CNH va intra în Hidroenergetica alături de Hidroelectrica, ELCEN şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Din Hidroelectrica se vor desprinde sucursalele hidro de la Vâlcea, Slatina şi Târgu Jiu, care vor intra în componenţa Electra. Hidroelectrica îşi va schimba numele în Hidroenergetica. Cele două companii energetice vor deveni funcţionale la jumătatea acestui an.