x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI energizează Cabinetul Boc

FMI energizează Cabinetul Boc

de Vali Blanaru    |    30 Iul 2009   •   00:00
FMI energizează Cabinetul Boc

A fost de ajuns vizita delegaţiei FMI şi Cabinetul Boc s-a pus pe treabă. Dar mai ales pe făcut declaraţii de un optimism debordant: legea salarizării bugetare va fi gata până pe 14 august, salariile vor fi aduse la un nivel decent, iar bugetul pe 2010 se discută în septembrie în Guvern.



"Proiectul de lege privind sa­la­ri­zarea unitară în sectorul bugetar va fi definitivat până la 14 au­gust", a declarat, ieri, premierul Emil Boc. Premierul a spus că opţiunea sa persona­lă este ca legea să fie promovată prin asu­ma­rea răspunderii în faţa Parlamentului. "O lege atât de importantă cum este cea a salarizării unice nu poate fi adoptată prin alte mijloace decât printr-un mijloc instituţional al angajării răspunderii în faţa Parlamentului, având în vedere că şi în acordul cu CE şi FMI avem termenul de 30 octombrie pentru adoptarea acestei legi. Ori parcurgerea procedurilor în ambele camere parlamentare ar putea conduce la neîndeplinirea acestui obiectiv", a spus şeful Guvernului.

Boc a spus că acelaşi termen a fost menţinut şi pentru finalizarea pachetului de legi în domeniul Educaţiei şi că doreşte ca aceste legi să fie adoptate tot prin asumarea răspunderii în Parlament.

"Veniturile agenţiilor guvernamentale vor fi vărsate la buget, iar fondul de sa­la­rii va fi stabilit de Guvern, astfel încât re­mu­ne­raţia unor directori sau şoferi din aceste structuri, calculate la sume cu­prin­se între 4.100 şi 17.600 lei, să fie aduse la un nivel decent", a declarat premierul Emil Boc. În prezent, salariile din agen­ţi­i­le guvernamentale sunt negociate între consiliul de administraţie şi conducere. Pre­mierul a precizat totodată că proiectul de reducere a numărului de agenţii guvernamentale va fi definitivat până la jumătatea lunii august.

În plus, Guvernul va înfiinţa un grup de lucru interministerial, care să evalu­e­ze veniturile obţinute din taxele parafiscale aflate în vigoare şi să prezinte, în sep­­tembrie, noi propuneri de comasare a acestora. Analiza care urmează să fie efec­tuată se referă la veniturile obţinute din taxe şi modul de folosire a banilor, la oportunitatea menţinerii acestora şi la sur­sele de înlocuire a veniturilor. "Dorim ca, la finele lunii septembrie, să avem a do­ua etapă de reducere a taxelor şi tari­fe­lor", a spus ministrul Finanţelor, Gheor­ghe Pogea. În prezent, sunt percepute 300 de taxe şi tarife parafiscale, cele mai multe în do­meniul mediului (42) şi normelor sanitar-veterinare (27).

Premierul a plusat spunând că proiectul de lege privind bugetul pentru anul viitor va fi discutat în Guvern, într-o pri­mă lectură, până la începutul lunii septembrie şi va fi înaintat Parlamentului în termenul legal, de până la 15 octombrie.

ÎNTĂLNIRE CU FMI
Toate aceste declaraţii au fost făcute înainte de întâlnirea reprezentanţilor Guvernului cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). Tot înainte de întâlnire, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acordului stand-by cu FMI. Premierul a precizat că Guvernul va discuta cu FMI despre datele economice "în noul context economic". Bugetul general consolidat a înregistrat în primul semestru un deficit de 14,35 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, sub limita maximă convenită cu FMI, iar Guvernul va solicita Fondului creşterea deifictului. "Dorim să avansăm ideea de majorare a deficitului cel puţin cu scăderea veniturilor din cauza crizei şi să asigurăm resursele pentru proiectele de infrastructură", a spus Pogea. Potrivit datelor prezentate de Pogea, veniturile au fost cu 5,1% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008.

O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit marţi la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să se încheie pe 10 august. Ieri, reprezentanţii FMI au purtat discuţii, la nivel de experţi, cu banca centrală şi Ministerul Finanţelor.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, pa­chetul total de finanţare externă de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva băncii centrale, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) au fost acordaţi la sfârşitul săptămânii trecute. FMI ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro), din împrumut pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei evaluări şi a performanţelor economice până la jumătatea anului.

×
Subiecte în articol: economic boc FMI