Guvernul are la dispoziţie şi alte mecanisme de ajustare, dacă reducerea pensiilor şi a salariilor nu se va putea aplica
Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor da timp autorităţilor române să găsească soluţii legale pentru tăierea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, deşi nu au impus această măsură. "Noi nu am impus această măsură, existau şi alte alternative. Dintre toate, aceasta a fost aleasă şi impusă de Guvern. Cu toate acestea, are sprijinul nostru, ea va pregăti terenul pentru introducerea unor reforme structurale, pe care le-am convenit cu Guvernul", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI. El a mai adăugat că România nu-şi permite să amâne măsurile dure pentru că fără acestea deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB. Însă măsurile luate vor coborî acest deficit la 6,8%.Totuşi, şeful delegaţiei FMI a spus răspicat că următoarea tranşă va depinde de implementarea pachetului de măsuri de către autorităţile române. El a precizat că orice întârziere în implementarea măsurilor va conduce la o amânare similară şi a aprobării de Board a scrisorii suplimentare la acordul cu România. "Dacă întârzierea va fi mai mare de două luni, atunci România va primi din nou două tranşe cumulate, respectiv a cincea şi a şasea. Banii nu vor ajunge în România până când pensiile şi salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. Dacă măsurile nu vor putea fi aplicate, atunci se va apela la alte măsuri", a declarat Franks.
România va trebui să realizeze un deficit bugetar de numai 4,4% din PIB anul viitor, a anunţat Franks. Şeful misiunii FMI consideră că acest deficit este perfect realizabil pentru că Guvernul s-a angajat să facă o serie de reforme structurale, printre care modificarea Legii finanţelor publice locale şi aprobarea legii salarizării unice. "Aceste măsuri ar trebui să ducă la coborârea ţintei de deficit bugetar până la 4,4% din PIB anul viitor", a explicat Franks.
Alte măsuri care trebuie implementate vizează intensificarea eforturilor de reducere a evaziunii fiscale, diminuarea costurilor pentru întreprinderile publice de stat şi noi acţiuni pentru reducerea ineficienţei şi risipei în sistemele de Educaţie şi Sănătate. Scrisoarea de intenţie dintre Guvern şi FMI cuprinde câteva paragrafe în care sunt prevăzute măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale. "Este dificil să punem o cifră, dar ştim foarte bine că de aici se pot face reduceri importante", a răspuns Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, la întrebarea Jurnalului Naţional privind gradul mare de evaziune fiscală, în special la ţigări, unde contrabanda se ridică la 1 miliard de euro. "Dacă românii ar plăti corect taxele şi impozitele, nu ar mai fi nevoie să scadă pensiile şi salariile", a adăugat el.
Guvernul va cere în scrisoarea suplimentară a acordului de împrumut cu FMI o nouă derogare de la ţinta privind arieratele, iar Consiliul Director al instituţiei financiare va decide dacă va accepta această solicitare, a spus Franks. "Ţinta privind arieratele nu a fost atinsă şi vom cere, împreună cu Guvernul, Board-ului o nouă derogare. Suntem conştienţi, şi Guvernul este conştient, că aceasta nu este o situaţie bună", a spus Franks. De la începutul acordului cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate. Arieratele, adică datoriile mai mari de 90 de zile ale statului român neplătite către persoanele fizice şi juridice, sunt o formă mascată de a ascunde deficitul bugetar.
CIRCA 250.000 DE SALARIAŢI VOR PLECA DE LA STAT
Peste 250.000 de salariaţi din sistemul bugetar îşi vor pierde locurile de muncă în următorii ani. "În ultimii trei ani, mai precis între 2006 şi 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajaţi. Pe termen mediu trebuie să revenim aici, adică să ne întoarcem la nivelul din 2006. Nu e nevoie să se facă într-un singur an, reducerea poate fi făcută pe o perioadă de mai mulţi ani", a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. El a mai precizat că în scrisoarea de intenţie nu este specificat numărul de salariaţi care trebuie disponibilizaţi în acest an, dar această reducere este implicită, întrucât va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor. Experţii FMI se aşteaptă la creşterea ratei şomajului, însă spun că nu este o mare problemă pentru că rata este mult sub media UE. Rata şomajului a continuat să crească în februarie, ajungând la 8,3%, faţă de 8,1% în luna precedentă.
BĂSESCU SE MUTĂ LA PARLAMENT
După ce îndeplineşte în ultima perioadă, de când cu anunţarea măsurilor antisociale de criză, şi sarcinile premierului, Traian Băsescu îşi doreşte să se amestece şi în viaţa parlamentară. Un gest care nu surprinde, având în vedere că următoarea tranşă a banilor de la FMI, de aproximativ 850 milioane de euro, va fi primită de România abia după ce măsurile legislative aferente memorandumului şi care vor conţine reducerile de venituri vor deveni "un fapt", ceea ce include şi adoptarea lor în Parlament. Şeful statului a anunţat ieri, la întâlnirea cu grupurile parlamentare ale Puterii, că vrea să vină cât mai des în Parlament, să se întâlnească cu grupurile de deputaţi şi senatori, inclusiv cei din Opoziţie, pentru "o mai bună legătură instituţională". Grupul PDL l-a invitat deja pe Băsescu la o nouă şedinţă, pentru săptămâna viitoare. În aceeaşi întâlnire, Traian Băsescu a cerut partidelor aflate la putere să nu mai facă numiri politice în deconcentrate, ci să organizeze concursuri. (Adriana Duţulescu)
PLANUL CONVENIT CU FMI NE MENŢINE SUVERANITATEA
Parlamentarii PDL, UDMR, cei din grupul independenţilor din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi deputaţii minorităţilor s-au întâlnit ieri cu preşedintele Traian Băsescu, la cererea acestuia, pentru a li se explica acordul cu FMI. Traian Băsescu a plecat de la întâlnire convins că va avea sprijinul parlamentarilor care susţin guvernul, pentru aplicarea acordului cu FMI, şi a mai spus că "acest program este unul care să ne menţină suveranitatea". "Am observat că statele care au ajuns în mare dificultate financiară cedează foarte mult din suveranitate pentru a-şi plăti datoriile", a declarat Traian Băsescu, adăugând că România nu face parte din categoria ţărilor aflate "în cea mai mare dificultate", precum unele ţări din zona euro. "Mulţi parlamentari nu ştiau că 36% din buget merge către sistemul de protecţie socială, 27% către salariile din sistemul bugetar, iar 10 miliarde de euro reprezintă plata datoriilor şi a dobânzilor aferente unor împrumuturi contractate în 2007 şi 2008", a declarat şeful statului. (Monica Iordache Apostol)
TAXĂ DE SOLIDARITATE LA FIRMELE DE STAT
La întâlnirea cu parlamentarii Puterii a participat şi ministrul Sebastian Vlădescu. El a anunţat că angajaţii din companiile de stat, care au venituri peste o anumită sumă, vor plăti o taxă de solidaritate. Vlădescu fusese întrebat dacă reducerile de salarii li se vor aplica şi celor din companiile de stat, dar atunci când a vorbit despre taxa de solidaritate, ministrul nu a precizat de la ce nivel de venituri se va aplica şi nici în ce procent va fi. În plus, Vlădescu a mai declarat că secretarii se stat şi alţi reprezentanţi ai ministerelor, care participă în această calitate în Consilii de Administraţie, nu vor mai fi remuneraţi pentru activitatea din CA-uri. "Salariile personalului din instituţii ale statului precum CEC, EximBank sau Fondul Proprietatea, care depăşesc 9.000 de lei, vor fi impozitate cu 90%", a spus Vlădescu, citat de QMagazine. (M.I.A.)
Citește pe Antena3.ro