x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI nu se opune reducerii CAS

FMI nu se opune reducerii CAS

03 Iun 2014   •   21:35
FMI nu se opune reducerii CAS
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Guvernul trebuie să găsească 1,5 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al măsurii
Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu reducerea CAS şi şi-au însuşit sută la sută această măsură fiscală, a declarat ieri vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, deputat PSD, după întâlnirea cu şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

“Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu această măsură fiscală, şi-au însuşit-o deja sută la sută. Problema care se va discuta cu MFP, cu ceilalţi reprezentanţi din Guvern, este legată de măsuri care să asigure sustenabilitatea adoptării unei astfel de măsuri fiscale. Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au spus că ei şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată este aceea legată de sustenabilitatea implementării unei astfel de măsuri. Deci în cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat”, a afirmat Viorel Ştefan.

Măsură în regim de urgenţă
Întrebat de jurnalişti dacă reducerea CAS este posibilă, tehnic, de la 1 iulie 2014, Viorel Ştefan a răspuns: “Suntem într-o ţară în care a crescut TVA cu 5 puncte procentuale în 48 de ore. Haideţi să acceptăm că şi măsurile bune pot fi introduse în regim de urgenţă, printr-o modificare legislativă în ce priveşte Codul Fiscal”.

Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a spus că prezentarea făcută de reprezentanţii Fondului a fost una pozitivă, care apreciază corespunzător progresele pe care le-a făcut România – creştere economică, atractivitate pentru pieţele financiare, investiţiile străine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobânzi scăzute.

“Acestea toate la un loc sunt indicii că în România lucrurile, din punct de vedere economic, merg spre bine”, a mai spus deputatul PSD.
O declaraţie similară fusese făcută de dimineaţă de Constantin Niţă, ministrul Economiei. “Delegaţia FMI va fi cu siguranţă de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014”, a spus Niţă, prezent la o conferinţă pe tema investiţiilor în sectorul energetic. “Urmează discuţii pe această temă la Finanţe, dar sunt convins că FMI va fi de acord cu această măsură, având în vedere atât mersul economiei româneşti, cât şi ratingul de ţară, aşa că nu vor fi probleme”, a spus el.

Scenariile Finanţelor
La finele săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM).

Reducerea CAS va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc munca la negru. În prezent, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Ministerul Finanţelor a luat în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor fi disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli. Impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

×