x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI s-a dus la BNR şi la Ministerul Muncii

FMI s-a dus la BNR şi la Ministerul Muncii

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2011   •   14:21

Reprezentanţii FMI s-au deplasat marţi la sediul BNR pentru a discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu şi cu directorii băncii centrale despre evoluţia creditelor neperformante şi despre lichiditatea din sistemul bancar. Surse apropiate discuţiilor susţin că experţii instituţiei financiare in­ten­ţionează să renunţe la acordul de la Viena prin care băncile străine au fost obligate să-şi menţină expunerea (liniile de credite) pe România şi să nu trimită bani la băncile-mamă. În viitorul acord pe care-l discută în aceste zile autorităţile române cu de­legaţia FMI, această înţelegere ar putea să nu mai existe.

Consecinţa ar fi că băncile vor putea să trimită bani în ţările de or­i­gine când constată că există o lichi­­di­tate prea mare în România. Motivaţia celor de la Fond este că băncile-mamă îşi menţin voluntar expunerea pe România, au declarat surse apro­piate negocierilor. Rămâne de văzut care va fi punctul de vedere al au­to­ri­tăţilor române, având în vedere că cu o parte din aceşti bani băncile au fi­nanţat deficitul României prin me­ca­nismul titlurilor de stat.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat în august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa ro­mâ­nească şi a ratei de sol­vabilitate a sucursalelor peste 10%. Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen In­ternational, Eurobank EFG, Na­tional Bank of Greece, Societe Gene­rale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România. Delegaţia FMI s-a deplasat apoi la Ministerul Muncii. Discuţiile s-au axat şi pe negocierea noului acord, care ar putea începe din primăvară, o dată cu finalizarea actualei în­ţe­le­geri. Se discută în aceste zile care sunt condiţiile pe care ni le va impune FMI şi cât din acestea sunt considera­te acep­tabile de autorităţile române. Noul împrumut va fi, cel mai probabil, unul de tip preventiv, suma pe care o vom putea accesa doar în ca­zuri de urgenţă este în jur de 3,7 mi­liarde de euro.

 

Arieratele
Una dintre cerinţele FMI este le­ga­tă de lichidarea sau privatiza­rea companiilor de stat cu pier­deri. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că nu există o soluţie comună pen­tru toate companiile de stat care au datorii, acestea trebuie privite caz cu caz. „Trebuie avute în vedere anumite criterii, cred eu, aspectele legate de politicile pe care aceste companii le fac, eficienţa lor şi, nu în ultimul rând, utilitatea publică a acestora.” Tă­nă­sescu a mai adăugat că ariera­te­le reprezintă o problemă mult mai complexă, o problemă structurală care vine din trecut, acestea fiind întâlnite atât la nivelul ad­ministraţiei publice, al compa­nii­lor publice, cât şi la nivelul c­o­lec­tivităţilor locale.

×