x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea să ştie dacă ne putem finanţa deficitul

FMI vrea să ştie dacă ne putem finanţa deficitul

de Daniela Ivan    |    31 Ian 2011   •   14:25
FMI vrea să ştie dacă ne putem finanţa deficitul
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

149215-dm-20100510113310013.jpgDelegaţia FMI a discutat în cursul zilei de luni cu experţii Ministerului de Finanţe despre modul în care România îşi va finanţa deficitul bugetar în acest an, dar şi în viitor. „Întâlnirea de la Finanţe are ca scop strategia de finanţare pentru anul 2011 şi anii următori, care sunt perspectivele, care este strategia privind datoria publică”, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Ministerul de Finanţe are stabilit un program de finanţare al deficitului pentru acest an, deficit care se ridică la 4,4 % din PIB, conform bugetului de stat. Asta înseamnă că pentru susţinerea necesarului de finan­ţa­re statul mai are nevoie de 24 de mi­liarde de lei, circa 6 miliarde de euro. Strategia Ministerului de Finanţe este ca banii să fie luaţi în proporţie de 54% de pe piaţa externă şi doar 46% de pe piaţa internă. Pe de altă parte, în 2011, volumul de împrumuturi prin titluri de stat care trebuie refinan­ţat este de circa 34 de miliarde de lei. Acest volum cuprinde atât necesarul de finanţare estimat a fi luat de pe piaţa internă, cât şi dobânzile şi principalul la titlurile de stat achiziţiona­te de stat în anii trecuţi.

„Calendarul de împrumuturi prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa in­ternă este bine stabilit şi îşi va urma cursul. Rămâne de văzut când este timpul cel mai potrivit pentru ieşirea pe pieţele externe, care sunt costurile şi care va fi reacţia investitorilor”, a de­clarat Tănăsescu. Pe de altă parte, ministrul Fi­nan­ţe­lor, Gheorghe Ialomiţianu, spune că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii şi consideră că „în acest an sunt premisele de a ieşi din re­cesiune, pentru că acest lucru se ve­de în buget”.

„Avem, avem suficienţi. Şi pentru la anul, pentru că economia func­ţio­nează. Avem bani, sigur, sigur că noi ne dorim să ieşim din recesiune şi cred că în anul acesta sunt premisele de a ieşi din recesiune”, a spus mi­nis­trul Finanţelor. El a adăugat că au fost obţinute  rezultatele bune în acordul cu FMI, care se va încheia la sfâr­şitul lunii martie. „Sunt nişte rezultate foarte bune, apreciate de FMI şi de Co­mi­sia Europeană. Rezultatele pe TVA sunt bune. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şi în­ca­drarea în deficitul de 6,5%”, a spus Ialomiţianu. Deficitul bugetar înre­gis­trat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde de lei. Veni­tu­rile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde de lei şi au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul 2009.

Şi reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat că experţii FMI au constatat o uşoară îmbunătăţire a colectării Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), însă nu la nivelul estimat.
„Este o îmbunătăţire a colectării din TVA, deşi nu atât cât ar fi trebuit”, a declarat Mihai Tănăsescu.

Fără arierate
FMI şi CE au cerut Guvernului să treacă la raportarea deficitului bugetar doar pe modelul utilizat de către Uniunea Europeană, respectiv ESA 95, care include şi datoriile statului către firme (aşa-numitele arierate). „Nu s-a stabilit încă un calendar de trecere la raportarea ESA 95. Se tinde, însă, ca anul acesta să se înlocuiască raportarea cash, pentru că noua raportare este mult mai concludentă”, a declarat pentru Media­fax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. În ultimii doi ani de acord atât FMI, cât şi UE au stabilit ţinte clare privind arie­ratele, însă Finanţele nu au pu­tut să le îndeplinească. Autorităţile române au raportat constant da­torii restante către firme, pentru care au cerut derogare trimestria­lă de la îndeplinirea normelor. Ma­joritatea statelor din Uniunea Europeană raportează deficitul bugetar pe modelul ESA 95, iar trecerea şi de către România la acest sistem ar reprezenta un semnal de transparenţă privit bi­ne de pieţele internaţionale.

×