x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FP, triumful speculatorilor

FP, triumful speculatorilor

17 Ian 2011   •   20:06
FP, triumful speculatorilor
Sursa foto: Silviu Matei/Mediafax

146973-4743275-mediafax-foto-silviu-matei.jpgCumpărarea de pe piaţa gri a acţiunilor la Fondul Proprietatea reprezintă ultimul răcnet în materie de capitalism adaptat la specificul mioritic. Fondul va fi listat direct la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în data de 25 ianuarie, după trei ani de speculaţii cu titlurile sale.

Acţiunile FP se pot tranzacţiona din luna martie 2008, după ce proprietarii au făcut presiuni asupra autorităţilor, sătui de aşteptarea de trei ani şi de promisiunile de listare rapidă. Au preferat un bănuţ oferit de speculatori după 60 de ani în care statul i-a nedreptăţit, fără să se gândească că sunt păcăliţi. Pur şi simplu s-au săturat.

Dar din 2008 până acum criza a făcut înconjurul planetei, iar cotaţiile FP pe piaţa gri au ajuns de la valoarea nominală de 1 leu acţiunea la 0,15 lei în decembrie 2008 şi primele luni din 2009. Dar după ce Franklin Templeton a preluat managementul Fondului, titlurile s-au apreciat rapid beneficiind de garanţiile pentru o listare rapidă. Aşa că acţiunile şi-au continuat ascensiunea şi au ajuns până la 0,6 lei.

Ba mai mult, o analiză efectuată de Intercapital Invest consideră că preţul just este de 0,8311 lei, cu 66,22% mai mult decât preţul din tranzacţiile făcute prin cesiune la Depozitarul Central.

Potrivit unor surse care au intermediat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, citate de Mediafax, anul trecut ultimele operaţiuni pe “piaţa gri” au fost realizate la preţuri care au variat în jurul nivelului de 0,48 lei/titlu.

Ceea ce înseamnă că dacă vreun cumpărător a luat acţiunile la 0,15 lei bucata, iar compania se listează cu 0,6 lei, obţine un profit de 400%. Şi nu puţini au fost cei care au vrut să se înfrupte din plăcintă: Ziarul Financiar scrie că din 2008 încoace peste 52% din acţiunile Fondului Proprietatea şi-au schimbat stăpânii. Adică s-au pompat vreo 600 de milioane de euro, din care 460 de milioane s-au tranzacţionat doar anul trecut. Numai în luna decembrie au fost realizate 469 de tranzacţii cu acţiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din acţiunile Fondului.

După listare, speculatorii vor putea marca liniştiţi profitul, mai ales că Franklin Templeton a anunţat în septembrie că s-a votat în AGA proiectul de răscumpărare a 1,37 miliarde de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social. Pentru această acţiune e dispus să plătească până la 2 miliarde de lei, aproximativ 500 de milioane de euro, dacă preţurile se află între 0,2 şi 1,5 lei pe titlu.

Dintre numele mari de pe scena politică românească ce au achiziţionat acţiuni FP se află Ionuţ Popescu, fost ministru al Finanţelor şi actual consilier al premierului Emil Boc, şi senatorul UDMR Verestoy Attila, care au achiziţionat titluri Fondul Proprietatea. Dar nu sunt singurii, fondul american Cartesian având aproape 3% din titluri. Alte investiţii mari au fost realizate şi de SIF Muntenia, SIF Moldova şi SIF Banat Crişana.

 

Scutire de impozit

Persoanele despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea  nu vor plăti impozit pentru câştigul obţinut din vânzarea titlurilor la Bursă, în timp ce investitorii care au cumpărat titluri pe lângă piaţa de capital vor fi impozitaţi pe diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie. “Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la 1 leu, el va plăti impozit pe câştigul de 0,6 lei. Însă dacă nu poate dovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile va plăti impozit pentru preţul de 1 lei/unitate”, a spus Dana Mirela Ionescu, directorul general şi preşedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment. Potrivit prospectului de listare, trei urmaşi ai industriaşului interbelic Nicolae Malaxa deţin cumulat 7,35% din titluri.

×
Subiecte în articol: economia