Avansul exporturilor si al productiei industriale a incetinit in trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o crestere economica plasata sub nivelul din primul trimestru, potrivit datelor preliminare, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks. 'Exista anumiti indicatori care arata o incetinire a cresterii economice in trimestrul doi. Trebuie sa vedem, cand vom avea datele finale, cat de mult a incetinit cresterea. Ne asteptam, totusi, la o evolutie pozitiva a PIB', a spus Franks, pentru Mediafax.
Totusi, el a adaugat ca isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru. 'Credem ca cifrele din primul trimestru au fost mai mari decat ne-am asteptat, astfel ca exista spatiu pentru o evolutie putin mai slaba in trimestrele urmatoare. Nu avem in vedere o modificare a prognozei in acest moment', a aratat oficialul FMI. Economia a crescut in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primele trei luni din 2010, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.
Reducerea sumelor pentru investitii ramane o zona problematica intrucat absorbtia fondurilor europene nu este satisfacatoare, a mai spus Franks. Datele Ministerului Finantelor pentru finele lunii mai arata ca deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB, in conditiile in care veniturile au crescut fata de perioada anterioara cu 10%, iar la cheltuieli s-a inregistrat o scadere de 3,4%. In acelasi timp, investitiile au scazut cu 5,4%.
'In timp ce scaderea cheltuielilor curente este o veste buna, reducerea celor de capital, adica a investitiilor, nu mai este o veste atat de buna. Vrem mai multe cheltuieli de capital corelate cu fondurile UE. (...) Inca este nevoie de imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Nu este nici o indoiala', a declarat pentru Mediafax oficialul FMI. In ceea ce priveste o eventuala modificare a dobanzii de politica monetara, Franks a spus ca este o decizie care poate fi luata mai tarziu in acest an, nu neaparat miercuri cand are loc sedinta Consiliului de Administratie al BNR. 'Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu.
As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii-cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul. Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie', a afirmat Franks. Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei o transa de 481 milioane de euro. Potrivit lui Franks, membrii board-ului au fost 'foarte multumit' de progresele Romaniei in ceea ce priveste reformele. El a precizat ca Romania a indeplinit toate tintele din acord pentru finele lunii martie, respectiv cea legata de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli, precum si nivelul pierderilor companiilor de stat.
'Este pentru prima data cand am putut merge in board fara a solicita o derogare. Tinta de arierate, care a fost problematica in trecut, a fost indeplinita de data aceasta', a mai spus pentru Mediafax oficialul FMI.
Studii aprofundate pentru regionalizare
Delegatia FMI va analiza la Bucuresti impreuna cu autoritatile romane implicatiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritoriala, a precizat Jeffrey Franks. Acesta a mai precizat ca sunt necesare 'studii aprofundate' inainte de a lua o astfel de decizie.
'Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opinie referitoare la acest subiect. Implicatiile economice ale acestei propuneri necesita studii aprofundate si nu ma simt deocamdata in masura sa exprim un punct de vedere', a afirmat oficialul FMI. Intrebat daca autoritatile romane au cerut FMI o pozitie referitoare la implicatiile economice ale reorganizarii teritorile, Franks s-a rezumat sa afirme doar ca va discuta aceasta chestiune la urmatoarea misiune de evaluare a acordului.