x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: Economia României şi-a încetinit creşterea

Franks: Economia României şi-a încetinit creşterea

de Daniela Ivan    |    28 Iun 2011   •   15:03
Franks: Economia României şi-a încetinit creşterea

Avansul exporturilor si al productiei industriale a incetinit in trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o cres­tere economica plasata sub nivelul din primul trimestru, potrivit datelor preliminare, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks. 'Exista anumiti indicatori care arata o incetinire a cresterii economice in trimestrul doi. Trebuie sa vedem, cand vom avea datele finale, cat de mult a incetinit cresterea. Ne asteptam, totusi, la o evolutie pozitiva a PIB', a spus Franks, pentru Media­fax.

Totusi, el a adaugat ca isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru. 'Credem ca cifrele din primul trimestru au fost mai mari decat ne-am asteptat, astfel ca exista spatiu pentru o evolutie putin mai slaba in trimestrele urmatoare. Nu avem in vedere o modificare a prognozei in acest moment', a aratat oficialul FMI. Economia a crescut in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primele trei luni din 2010, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.

Reducerea sumelor pentru in­ves­titii ramane o zona problematica in­trucat absorbtia fondurilor europene nu este satisfacatoare, a mai spus Franks. Datele Ministerului Fi­nan­telor pentru finele lunii mai arata ca deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB, in conditiile in care veniturile au crescut fata de perioada anterioara cu 10%, iar la cheltuieli s-a inregistrat o scadere de 3,4%. In acelasi timp, investitiile au scazut cu 5,4%.

'In timp ce scaderea cheltuielilor curente este o veste buna, reducerea celor de capital, adica a investitiilor, nu mai este o veste atat de buna. Vrem mai multe cheltuieli de capital corelate cu fondurile UE. (...) Inca este nevoie de imbunatatirea ab­sorb­tiei fondurilor europene. Nu este nici o indoiala', a declarat pentru Media­fax oficialul FMI. In ceea ce priveste o eventuala modificare a dobanzii de politica monetara, Franks a spus ca este o decizie care poate fi luata mai tarziu in acest an, nu neaparat miercuri cand are loc sedinta Consiliului de Administratie al BNR. 'Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu.

As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii-cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul. Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie', a afirmat Franks. Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei o transa de 481 milioane de euro. Potrivit lui Franks, membrii board-ului au fost 'foarte multumit' de progresele Romaniei in ceea ce priveste re­formele. El a precizat ca Romania a indeplinit toate tintele din acord pentru finele lunii martie, respectiv cea legata de deficitul bugetar, arie­rate, cheltuieli, precum si nivelul pierde­rilor companiilor de stat.

'Este pentru prima data cand am putut merge in board fara a solicita o derogare. Tinta de arierate, care a fost problematica in trecut, a fost in­de­plinita de data aceasta', a mai spus pentru Mediafax oficialul FMI.

Studii aprofundate pentru regionalizare
Delegatia FMI va analiza la Bucuresti impreuna cu autoritatile romane implicatiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritoriala, a precizat Jeffrey Franks. Acesta a mai precizat ca sunt necesare 'studii aprofundate' inainte de a lua o astfel de decizie.
'Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opinie referitoare la acest subiect. Implicatiile economice ale acestei propuneri necesita studii aprofundate si nu ma simt deocamdata in masura sa exprim un punct de vedere', a afirmat oficialul FMI. Intrebat daca autoritatile romane au cerut FMI o pozitie referitoare la implicatiile economice ale reorganizarii teritorile, Franks s-a rezumat sa afirme doar ca va discuta aceasta chestiune la urmatoarea misiune de evaluare a acordului.

×
Subiecte în articol: economia