PROPUNERE ● Petrom ar putea contribui la gazul săracilor
Tarifele la gazele naturale livrate populaţiei ar putea scădea cu 40% o
dată cu modificarea coşului de gaze.Astfel românii ar putea să
primească numai gaze naturale din producţia internă.
PROPUNERE ● Petrom ar putea contribui la gazul săracilor
Tarifele la gazele naturale livrate populaţiei ar putea scădea cu 40% o dată cu modificarea coşului de gaze.Astfel românii ar putea să primească numai gaze naturale din producţia internă.
Gazele s-ar putea ieftini cu 40% o dată cu modificarea structurii coşului de gaze, propusă de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, ca răspuns la majorarea cu 12,5% a preţului gazelor de la 1 iulie. România consumă anual 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care consumul populaţiei este de 3 miliarde de metri cubi. Producţia internă, realizată în mod egal de Romgaz şi Petrom, este de 12 miliarde de metri cubi de gaze, iar 6 miliarde de metri cubi sînt importate din Rusia. Propunerea lui Iulian Iancu este ca 2,7 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate folosită de unităţile Petrom la preţ de producţie internă, să revină populaţiei. Astfel, românii ar putea beneficia doar de gaze din producţia internă, mult mai ieftine.
CANTITATE. "În acest moment lipsesc 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Doljchim, Arpechim şi Petrobrazi le consumă la preţ de producţie, şi nu ca un consumator normal, a cărui structură tarifară este formată în proporţie de 40% din importuri", preciza Iancu în urmă cu două săptămîni la Neptun. Preţul producţiei interne este de 210 dolari/1.000 de mc, în vreme ce importurile au ajuns la 480 de dolari/1.000 de mc. În urma modificărilor legislative, şi Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România vor fi obligate să cumpere din import gazele necesare pentru consumul propriu tehnologic. Conform deputatului, măsura nu va duce companiile pe pierderi, ci doar la o scădere a profiturilor. Iancu preciza la Neptun că, pînă acum, Azomureş şi Amonil, au fost dezavantajate concurenţial.
ENERGIE. O altă soluţie propusă este modificarea coşului la curent electric. Măsura vine după ce s- a constatat că Electrica Muntenia Sud primeşte 0% energie ieftină. De asemenea, Iancu a mai propus modificarea raportului dintre energia termică şi energia electrică, astfel încît gigacaloria să nu se mai scumpească. Conform lui Iancu, s-a decis şi scumpirea gigacaloriei cu 12,5%. ANRE a precizat că s-a trimis lista cu noile costuri către autorităţile locale, urmînd ca acestea să decidă dacă le vor compensa sau nu.
Citește pe Antena3.ro