x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze naturale - Tot saracii platesc mai mult

Gaze naturale - Tot saracii platesc mai mult

26 Mai 2005   •   00:00

Abonamentele s-au eliminat, dar pretul gazelor le include. Preturile scad pe masura ce consumul creste. Autoritatea in domeniu si-a pus cenusa in cap, fiindca nu a pregatit populatia pentru sistemul abrogat, care ar putea fi reintrodus.

  • de ADRIAN N. IONESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • LIPSURI. Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, a avut putin timp de comunicare
    Potrivit deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor (ANRGN), trimisa ieri spre publicare Monitorului Oficial, incepand cu 1 iunie se elimina abonamentele si se va plati (mai scump) doar volumul de gaze naturale consumat. Dispare aberatia abonamentelor mai scumpe decat gazele arse, dar micii consumatori vor "beneficia" de preturi mai mari decat marii consumatori.

    PRETURI. Clientii Distrigaz Nord, care consuma anual mai putin de 2.400 de metri cubi, vor plati 6.352,6 lei /mc (mai precis: 6.352.658 lei /1.000 mc, fata de pretul vechi de 4.808.290 lei), iar cei ai Distrigaz Sud vor da 6.879,1 lei /mc (6.87.918 lei /1.000 de mc, fata de 5.117.481 lei). Cei care se incadreaza in categorii de consum superioare vor suporta cresteri pe metrul cub mai mici fata de pretul in sistemul cu abonament.

    De pilda, cei care depasesc 2.400 mc/an vor plati un metru cub de gaze cu pana la 500 de lei mai putin decat cei care se incadreaza sub pragul amintit. Pentru ca decizia va aparea in Monitorul Oficial la 10 iunie, "facturile pe iunie vor fi emise dupa vechea metodologie, sumele platite in plus fiind regularizate pana la sfarsitul trimestrului III", a promis ieri Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN. La modul de regularizare se mai lucreaza.

    SLABICIUNI. Presedintele ANRGN a recunoscut ca institutia a avut lipsuri de comunicare, pentru ca nu a explicat sistemul cu abonamente. "In 5 saptamani n-am putut sa pregatesc populatia singur pentru o decizie luata in 2003 de altii si amanata cand s-a stiut rezulatul alegerilor", a declarat Stefan Cosmeanu.

    Pragurile de consum in vigoare s-au stabilit in functie de statistici vechi din 2003, trimise de distribuitori si pe care ANRGN recunoaste ca nu le poate verifica. Desi li s-au cerut statistici mai recente privind numarul de consumatori pe praguri mai mici de 2.400 mc, distribuitorii nu au luat in serios suficient de mult Autoritatea ca sa le si trimita. Personal, Cosmeanu considera mai bun sistemul abonamentelor, care ar putea fi reintrodus, "daca ne vom imbunatati comunicarea" si dupa ce vor aparea noile statistici de consum.

    CONCESIE. Oficialul ANRGN a recunoscut ca abonamentele asigurau "o aplatizare a veniturilor incasate de distribuitori", astfel incat sa dispuna de mai multe lichiditati vara, cand se fac majoritatea lucrarilor, ceea ce este un indiciu al faptului ca abonamentele au fost o concesie facuta marilor distribuitori, aflati in plina privatizare.

    Acum asupra datei finalizarii acesteia planeaza incertitudini, cu toate ca ANRGN sustine ca aceasta va continua "in conditii normale".

    ALTE SCUMPIRI
    Pentru 1 iulie urmeaza sa se decida scumpirea trimestriala convenita cu Fondul Monetar International, care ar putea fi intre 5% si 7%. Cosmeanu a spus ca aceasta va fi ultima din anul 2005 si ca spera sa dea "vesti bune" la 15 iunie, cand va fi anuntata, in sensul ca scumpirea ar putea fi mai mica. La 1 aprilie, gazele naturale s-au scumpit, in medie, cu 20%, mai precis cu 19,1% la Distrigaz Nord si cu 25% la Distrigaz Sud. Cele doua societati livreaza gaze catre majoritatea populatiei.
    ×
    Subiecte în articol: economic anrgn