x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele şi energia se vor scumpi

Gazele şi energia se vor scumpi

de Daniela Ivan    |    28 Apr 2011   •   20:21
Gazele şi energia se vor scumpi
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
162866-dragosstoica-20110428131339001.jpgCerinţele Fondului Monetar In­ter­na­ţi­onal (FMI) de liberalizare a pre­ţu­rilor la gaze naturale şi energie elec­tri­că aruncă în aer planul Guvernului de a adera la zona euro în 2015.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, ne anunţa încă de acum trei luni că ţara noastră trebuie să li­be­­ra­lizeze tarifele, menţionând că pre­ţu­rile preferenţiale ale unor pro­du­­cători de energie şi gaze din ţara noastră cu "băieţii deştepţi" produc per­turbări ale sistemului şi dezavan­ta­­jează restul consumatorilor. O libe­ra­li­zare a preţurilor la producţia i­n­ter­nă de gaze, care sunt extrase de do­uă ori mai ieftin decât importurile, ar însemna creşterea facturii cu 30%-35%, în vreme ce la energie electrică ma­­­jo­­rarea ar fi de doar 15%-17%, po­­­tri­­vit calculelor Jurnalului Naţional.

Jeffrey Franks a cerut la precedenta vizită în România ministrului Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate. Viziunea au­torităţilor române a fost însă di­feri­tă, iar premierul Emil Boc anunţa că doar tarifele reglementate ale micilor firme vor fi liberalizate, ur­mând ca din 2013 să se ajungă şi la populaţie, iar operaţiunea să se fina­li­ze­ze în 2015.

O liberalizare ar avea efecte de­vastatoare asupra preţului la energia termică din Capitală – din moment ce termocentralele Elcen lucrează pe gaze. Primăria deja analizează creş­te­rea preţului gigacaloriei de la 124 lei la 200 sau 250 de lei, din mo­ment ce nu mai are bani să suporte subvenţiile.

Liberalizarea a fost cerută şi de Co­misia Europeană, care a anunţat Ro­mânia că are două luni la dis­po­ziţie, în caz contrar va demara procedura de infringement.

În cazul energiei electrice, încă o scumpire de 5%-7% ar putea apărea din cauza unor scheme de sprijin pentru energiile regenerabile, după ce de al 1 aprilie ANRE a autorizat creş­te­rea facturii cu 4,5% din cauza unor alte scheme de sprijin, dar pentru co­ge­nerarea de înaltă eficienţă.

Valul de scumpiri, în special cele de la preţurile reglementate, dă bătăi de cap Guvernului, care se află în si­tu­a­ţia de a renunţa la trecerea la euro la 1 ianuarie 2015. Preţul energiei elec­trice şi al gazului va ridica in­fla­ţia, care nu se va mai putea înregis­tra pe un trend descrescător, aşa cum ar trebui pentru a putea îndeplini criteriile de convergenţă pentru adop­ta­rea euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul că­ruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% fa­ţă de euro. Şi acesta este cuiul lui Pe­pelea pentru care România nu mai poa­te să menţină anul 2015 drept an de trecere la euro.

Guvernul se va reuni azi în şe­din­ţă specială, pentru a aproba programul de convergenţă al României pentru perioada 2011-2014, document ca­re trebuie transmis Comisiei Eu­ro­pene, au declarat agenţiei Media­fax surse oficiale. În urmă cu două zile, preşedintele Băsescu a declarat că trebuie menţinut obiectivul privind in­trarea în zona euro în 2015, men­ţi­o­nând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Boc şi cu gu­ver­na­torul BNR, Mugur Isărescu.

×