x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat Normele la Codul Fiscal

Guvernul a aprobat Normele la Codul Fiscal

de Daniela Ivan    |    02 Aug 2010   •   00:00
Guvernul a aprobat Normele la Codul Fiscal
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Drepturile de autor sunt activităţi independente



Guvernul a aprobat normele de aplicare a Ordonanţei de Guvern privind contribuţia la asigurările sociale a persoanelor cu activităţi profesionale, acestea urmând să fie incluse ca modificare a Codului Fiscal. "Normele aşa cum au fost publicate spre dezbatere publică reprezintă o colecţie de nelegalităţi deoarece marea majoritate, cu referire aliniatul III, reprezintă reglementări de sine stătătoare care încalcă prevederile în a căror aplicare au fost date", a precizat consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Veniturile din activităţi profesionale pot fi independente sau dependente, iar normle prevăd care sunt activităţile independente care vor fi excluse de la recalificarea ca activităţi dependente. Iniţial, ordonanţa de urgenţă prevedea că toate activităţile care nu sunt de natură salarială vor putea fi recalificate pe ultimii cinci ani. Însă, dacă cel care obţine venituri din drepturi de autor are şi carte de muncă la aceeaşi firmă, veniturile sale pot fi încadrate în categoria celor dependente pentru că în acest caz a rămas în vigoare că sumele primite ca urmare a veniturilor din activităţi independente sunt impozitate ca venituri din salarii.

În schimb, Persoanele Fizice Autorizate, aşa-numitele PFA-uri, care fac consultanţă şi management riscă să fie luate la bani mărunţi de Fisc şi recalificate ca venituri din salarii. Dacă până acum a existat practica aceptată şi de autorităţi ca unele firme să-şi plătească unii angajaţi pe PFA, acum acest lucru nu va mai fi posibil decât pentru profesiile care sunt reglementate prin legi speciale, avocat, consultant fiscal, medici, evaluatori etc. Cele care nu au legi speciale vor fi asimilate veniturilor din salarii.

Normele Metodologice stabilesc trei tipuri de calcule pentru persoanele care au venituri profesionale. O primă categorie este reprezentată de persoanele care realizează lunar venituri de natură profesională şi nu au carte de muncă. În această situaţie, baza de calcul a contribuţiilor individuale, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj, o constituie cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, în situaţia în care acest cuantum nu depăşeste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, conform Normelor Metodologice. Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei. În situaţia în care cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, baza de calcul a contribuţiilor individuale este plafonată la cinci salarii medii brute pe economie.

O a doua grupă este formată din contribuabili care realizează venituri de natură profesională anual, şi nu lunar, şi care nu au carte de muncă. Pentru acestea baza de calcul a contribuţiilor individuale o constituie fie cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate anual, din toate sursele de venit, atunci când venitul nu depăşeste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, fie echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, atunci când cuantumul total brut al veniturilor de natură profesională este mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie. Persoanele care realizează venituri din drept de autor ocazional şi care au carte de muncă nu plătesc CAS.

O ultimă catergorie este reprezentată de persoanele care au carte de muncă, dar au şi venit regulat, lunar, pe drepturi de autor. Acestea vor achita contribuţiile sociale de 16,5% la suma brută, existând un plafon de cinci salarii medii brute lunar până la care se aplică acest procent. Însă cei care au cartea de muncă la aceeaşi firmă de unde obţin şi drepturile de autor vor trebui să renunţe la unul din cele două contracte.

×
Subiecte în articol: economic