După ce au provocat un scandal monstru acum două zile, când România s-a făcut de râs la nivel internaţional în privinţa calculării deficitului, companiile de stat pe pierderi au devenit vinovatul de serviciu pentru autorităţi, care se spală pe mâini una câte una de responsabilitate.
Gheorghe Ialomiţianu (foto), ministrul Finanţelor, a anunţat ieri că va trimite Corpul de Control al ministerului să verifice situaţia contabilă din 2007-2008 la Termoelectrica şi CFR Infrastructură. Potrivit unor surse participante la şedinţa de miercuri a Guvernului şi citate de Mediafax, oficialul de la Finanţe i-a spus premierului că are informaţii „foarte grave”, potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale societăţilor CFR Infrastructură şi Termoelectrica nu au fost aprobate de Guvern, iar bilanţurile contabile aferente acelor ani nu au fost depuse.
Numai că tot pe site-ul Finanţelor, Termoelectrica apare cu o pierdere raportată de 451 de milioane de lei în 2007 şi de 344 de milioane de lei în 2008. La CFR SA apare o gaură de 334 de milioane de lei în 2007 şi una de 782 de milioane de lei în 2008. Mai mult, Ialomiţianu s-a mai spălat o dată pe mâini, spunând că „ar trebui clarificat în această privinţă cine are dreptate, BNR (Banca Naţională a României – n.r.) sau INS (Institutul Naţional de Statistică – n.r.)”.
Deficitul României pe 2010 ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din produsul intern brut dacă se iau în considerare pierderile CFR Infrastructură şi Termoelectrica, declara acum două zile secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Ţinta Guvernului pe 2010 era de 6,4%. Astfel, gaura suplimentară ar fi de circa 2 miliarde de lei sau 500 de milioane de euro. Acesta este echivalentul acordării salariilor pentru profesorii care şi-au câştigat drepturile în instanţe, după cum declara premierul Emil Boc.
Tot ieri, omologul său de la Economie, Ion Ariton, a anunţat că va privatiza managementul în principal la societăţile care au pierderi. El a mai spus că în această lună va începe procesul de selectare a unor companii private care să conducă un sfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachete majoritare de acţiuni.
Ariton are în bătătura sa unele dintre cele mai „renumite” găuri negre ale statului: Compania Naţională a Huilei (CNH), producătorul de energie electrică şi termică Termoelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), Societatea Naţională a Cărbunelui sau Avioane Craiova.