x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Haine curatate pentru profit

Haine curatate pentru profit

14 Aug 2004   •   00:00

Timpul devine tot mai pretios. Romanii care au inceput sa uite de grija zilei de maine, dar care au prea putin timp liber alimenteaza o afacere cu o vechime de aproape o jumatate de secol: serviciile de spalare si curatare chimica.

ADRIAN MIHAI

Privatizata in 1996, Nufarul trebuie sa faca fata concurentei care a mirosit profitul si care si-a facut simtita prezenta tot mai intens in ultimii ani. Experienta de 44 de ani, detinuta pana nu de mult de unicul prestator de astfel de servicii, este apreciata si de concurenta. Firmele nou aparute care au vrut sa ofere servicii de calitate au cautat specialisti tot la Nufarul. Cu 125 de unitati de primire si o cifra de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei, Nufarul a ramas liderul pietei. Firma foloseste o tehnologie copiata dupa sistemul german. Aplicarea stricta a ei aduce si calitatea serviciilor, considera Mihail Panturoiu, directorul de productie. In ultimii doi ani, firma a investit din resurse proprii un milion de euro in utilaje noi, performante. In paralel s-a investit si in modernizarea centrelor, aproximativ 30% din acestea fiind deja finalizate. Un avantaj al firmei fata de competitie este si existenta unui atelier mecanic propriu care asigura intretinerea utilajelor la nivelul cerut de calitate si operativitate, considera Irina Elisabeta Rusu, director adjunct al Nufarul SA.

ECOLOGIC. O gaselnita comerciala adoptata de unele firme aparute pe piata este titulatura de "curatatorie ecologica". Conform legislatiei, toate curatatoriile trebuie sa fie ecologice, ne spune Rusu. Desi cu priza la public, Nufarul nu va adopta aceasta denumire. Unul dintre sloganurile prin care firma vrea sa se promoveze in continuare si sa se distinga de concurenta este "Suntem altfel decat unitatile cu tarife unice". "Nu se poate ca o camasa sa coste cat o pereche de pantaloni", ne spune directoarea. O alta procedura pe care Nufarul o contesta este scurtarea procesului de productie. Pentru a atrage clientii, firmele de curatatorie plasate in centrele comerciale promit termene de 30-60 de minute. "Un proces tehnologic de curatat chimic normal dureaza cel putin 60 de minute", apreciaza si Luminita Anca, Office Manager al Immaculate Cleaners. La acest timp se mai adauga scoaterea petelor si calcatul. "Ca un articol sa fie gata cu totul iti ia cel putin trei ore", completeaza Anca.

STRAINII. Immaculate Cleaners a inceput in 1998. Pe atunci, pe piata nu mai era decat Nufarul, ne spun managerii. Patronul, de origine engleza, este implicat intr-o afacere similara si in tara sa. Inceputul a fost asigurat de contracte incheiate cu companii mari precum Connex, DHL, televiziuni si companiile de consultanta. Ambasadele si strainii care locuiesc in Romania au constituit, de altfel, prima tinta a firmei. De anul urmator s-a produs deschiderea spre publicul larg, dar dezvoltarea exploziva s-a produs in 2002. Atunci firma a deschis patru centre si si-a triplat volumul de activitate. Anul acesta, managerii spera intr-o cifra de afaceri de 9 miliarde lei, in conditiile in care strategia firmei este de a dezvolta un brand bazat pe calitate. La cele 8 centre deja functionale se va adauga unul la Ploiesti si altul la Brasov. "Am observat ca veneau multi clienti de la Ploiesti ca sa-si aduca hainele la noi si am decis sa deschidem si acolo un centru", explica Mihai Ciocau, directorul adjunct al firmei. Planurile firmei prevad extinderea catre orasele apropiate de Bucuresti si orasele mari din tara.

SPECIALIZARE. Una dintre problemele cu care se confrunta o firma de acest gen aflata la inceput de drum este personalul specializat. "Profesionisti nu prea gasesti. Este destul de dificil sa lucrezi cu hainele cu anumite pete", ne spune Anca. In publicitate se investesc 5-10.000 de dolari, dar se merge mult si pe recomandari. Pentru a fideliza clientii, firma ofera o reducere de 25% la a cincea utilizare. "Sunt unii clienti care de patru ori vin cu lucruri mai putine, iar a cincea oara vin cu un sifonier intreg", spune Ciocau.

NEPOLUANT

"Conform legislatiei, toate curatatoriile chimice trebuie sa fie ecologice" - Irina Elisabeta Rusu, director adjunct Nufarul SA
×
Subiecte în articol: economic nufarul