x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica piere, Termoelectrica nu

Hidroelectrica piere, Termoelectrica nu

07 Sep 2009   •   00:00



Hidroelectrica va fi desfiinţată, în timp ce Termoelectrica va există în continuare. Nuclearelectrica va exista şi ea mai departe, dar deposedată de patrimoniul său cel mai valoros, cele două reactoare de la Cernavodă.

Hidroelectrica va pieri, împreună cu cele trei complexuri energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru restructurare a sectorului energetic, intrat în posesia Jurnalului Naţional. Nuclearelectrica va exista în continuare dar fără reactoarele 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă.

De asemenea, Electrica nu va fi inclusă în cele două companii, deşi iniţial se dorea. Surpriza vine, însă, din faptul că Termoelectrica va exista în continuare. Actul conţine şi prevederi uluitoare. La articolul 6, alineatul 4 se arată că cele două companii vor fi conduse de directori generali numiţi prin ordin de ministrul Econo­mi­ei "pe baza încrederii acordată de acesta". "Retra­ge­rea în­crederii de către ministrul Economiei conduce la eliberarea directorilor generali din funcţiile deţinute" se arată în document. "Încrederea" lui Videanu seamănă izbitor de mult cu "angajamentul de fidelitate" introdus de premierul Emil Boc la Corpul de Control şi care a fost declarat neconstituţional.


FUZIUNE CU ROMGAZ?

O altă problemă este statutul Romgaz în noua organizare. Potrivit articolului 2, Romgaz "fuzionează" cu Compania Naţională a Huilei (CNH), electrocentralele Deva, Elcen Bu­cu­reşti, termocentrala Paroşeni, toate Hidroserv-urile şi toate sucursalele Hidroelectrica, cu excepţia celor de la Vâl­cea şi Slatina.

În schimb, la articolul 23 se spune că toate societăţile cu excepţia Termoelectrica şi Nuclearelectrica "se des­fiinţează", ceea ce include şi Romgaz. În alte locuri, au­to­rii documentului se întreabă pe ei înşişi dacă mai există cele 20 de acţiuni cu valoare nominală de 450.000 de lei bucata ale Hidroelectrica la Bursa Română de Mărfuri şi ce se în­tâm­plă cu acţiunile deţinute de Termoelectrica la la socie­ta­tea de energie electrică şi termică Grozăveşti SRL şi la socie­ta­tea mixtă româno-americană "Black Sea LPG".

×
Subiecte în articol: economic