Hidroelectrica va fi desfiinţată, în timp ce Termoelectrica va există în continuare. Nuclearelectrica va exista şi ea mai departe, dar deposedată de patrimoniul său cel mai valoros, cele două reactoare de la Cernavodă.
Hidroelectrica va pieri, împreună cu cele trei complexuri energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru restructurare a sectorului energetic, intrat în posesia Jurnalului Naţional. Nuclearelectrica va exista în continuare dar fără reactoarele 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă.
De asemenea, Electrica nu va fi inclusă în cele două companii, deşi iniţial se dorea. Surpriza vine, însă, din faptul că Termoelectrica va exista în continuare. Actul conţine şi prevederi uluitoare. La articolul 6, alineatul 4 se arată că cele două companii vor fi conduse de directori generali numiţi prin ordin de ministrul Economiei "pe baza încrederii acordată de acesta". "Retragerea încrederii de către ministrul Economiei conduce la eliberarea directorilor generali din funcţiile deţinute" se arată în document. "Încrederea" lui Videanu seamănă izbitor de mult cu "angajamentul de fidelitate" introdus de premierul Emil Boc la Corpul de Control şi care a fost declarat neconstituţional.
FUZIUNE CU ROMGAZ?
O altă problemă este statutul Romgaz în noua organizare. Potrivit articolului 2, Romgaz "fuzionează" cu Compania Naţională a Huilei (CNH), electrocentralele Deva, Elcen Bucureşti, termocentrala Paroşeni, toate Hidroserv-urile şi toate sucursalele Hidroelectrica, cu excepţia celor de la Vâlcea şi Slatina.
În schimb, la articolul 23 se spune că toate societăţile cu excepţia Termoelectrica şi Nuclearelectrica "se desfiinţează", ceea ce include şi Romgaz. În alte locuri, autorii documentului se întreabă pe ei înşişi dacă mai există cele 20 de acţiuni cu valoare nominală de 450.000 de lei bucata ale Hidroelectrica la Bursa Română de Mărfuri şi ce se întâmplă cu acţiunile deţinute de Termoelectrica la la societatea de energie electrică şi termică Grozăveşti SRL şi la societatea mixtă româno-americană "Black Sea LPG".
Citește pe Antena3.ro