x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la consumul de alimente fierbinți. Prof. dr. Silviu Constantinoiu: "Așa apare cancerul"

Atenție la consumul de alimente fierbinți. Prof. dr. Silviu Constantinoiu: "Așa apare cancerul"

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2025   •   19:15
Atenție la consumul de alimente fierbinți. Prof. dr. Silviu Constantinoiu: "Așa apare cancerul"

Consumul de alimente fierbinți poate fi extrem de dăunător pentru sănătate. Acest obicei poate declanșa cancerul de esofag.

Esofagul este un tub muscular gol care transportă alimentele și lichidele de la gât la stomac. Peretele esofagului este format din mai multe straturi de țesut, inclusiv membrană mucoasă, mușchi și țesut conjunctiv.

Cancerul esofagian începe pe mucoasa interioară a esofagului și se răspândește spre exterior prin celelalte straturi.

Cele mai frecvente două forme de cancer esofagian sunt denumite după tipul de celule care devin maligne:

1. Carcinom cu celule scuamoase - Cancer care se formează în celulele subțiri și plate care căptușesc interiorul esofagului. Acest cancer se găsește cel mai adesea în partea superioară și mijlocie a esofagului, dar poate apărea oriunde de-a lungul esofagului. Acesta se mai numește și carcinom epidermoid.

2. Adenocarcinom - Cancer care începe în celulele glandulare. Celulele glandulare din mucoasa esofagului produc și eliberează fluide precum mucusul. Adenocarcinoamele se formează de obicei în partea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului.

Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, spune că în unele țări bărbații obișnuiesc să mănânce alimente fierbinți, ceea ce dăunează esofagului. În aceste comunități, restul familiei mănâncă doar după ce bărbatul a terminat, când mâncarea deja s-a răcit.

În timp, expunerea repetată la alimente fierbinți poate duce la apariția cancerului de esofag. Această practică explică de ce cancerul de esofag este mai frecvent la bărbați decât la femei în aceste regiuni.

"În țările musulmane este implicat agentul termic. Sunt familii unde atunci când masa este adusă foarte fierbinte, primul care le servește este bărbatul.

Bărbatul înghite alimentele foarte, foarte fierbinți. Așa se produce efectul termic. Restul familiei stă și se uită până bărbatul respectiv termină de mâncat și abia apoi se apucă să mănânce și ei, atunci când deja mâncarea s-a răcit.

Repetat acest obicei de-a lungul anilor, acest agent termic poate să inducă bărbatului un cancer de esofag", a declarat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Simptomele cancerului de esofag

Simptomele cancerului esofagian sunt pierderea în greutate și înghițirea dureroasă sau dificilă.

- Înghițire dureroasă sau dificilă.

- Pierdere în greutate.

- Durere în spatele sternului.

- Răgușeală și tuse.

- Indigestie și arsuri la stomac.

- O umflătură sub piele

×
Subiecte în articol: cancer alimente fierbinti