x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotelurile işi schimbă stelele

Hotelurile işi schimbă stelele

de Elena Stan    |    20 Dec 2007   •   00:00
Hotelurile işi schimbă stelele

Unităţile de primire turistică vor fi reclasificate pănă la finele anului 2008. Un rol important in acest proces il au proprietarii, deoarece clasificarea se face in funcţie de declaraţia pe propria răspundere a acestora.

Unităţile de primire turistică vor fi reclasificate pănă la finele anului 2008. Un rol important in acest proces il au proprietarii, deoarece clasificarea se face in funcţie de declaraţia pe propria răspundere a acestora.

Toate structurile de primire turistică din Romănia vor fi reclasificate pănă la sfărşitul anului 2008, iar dacă proprietarii nu vor respecta criteriile impuse de autorităţi vor plăti

amenzi de pănă la 300 de milioane de lei, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism. Proprietarii unităţilor turistice vor trimite la Ministerul Turismului (MT) o declaraţie pe propria răspundere cu privire la tipul şi categoria unităţii respective, precum şi o recomandare din partea unei organizaţii nonguvernamentale din domeniu, la care se adaugă o fişă cu modul in care sunt indeplinite criteriile de clasificare impuse de autorităţi.

CRITERII. Unităţile vor fi clasificate după numărul de camere, spaţiul pentru alimentaţie şi serviciile oferite pentru turişti, urmănd ca autorităţile să răspundă la solicitarea acestora in termen de 30 de zile. "Vrem să avem astfel o evidenţă clară a numărului de unităţi de primire turistică. Vom lucra impreună cu Statistica pentru redefinirea criterii-lor privind numărul de turişti inregistrat, deoarece criteriile actuale sunt depăşite", a spus Lucia Morariu.

TURIŞTI. In prezent, metoda folosită pentru monitorizarea numărului de sosiri la frontieră nu mai este de actualitate, deoarece graniţele din UE tind să dispară. In perioada ianuarie-octombrie anul acesta au fost inregistrate peste 7,6 milioane de turişti, creşterea cea mai mare fiind inregistrată la numărul de turişti străini, cu peste 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor furnizate de autorităţile in domeniu. "Sperăm ca in doi ani să avem un număr clar de turişti care vizitează Romănia. Cea mai căutată destinaţie turistică pentru străini a fost in acest an Sibiul, Capitala Culturală Europeană, unde numărul de turişti străini a crescut cu 200% comparativ cu anul 2006. De asemenea, a crescut numărul de turişti străini in Maramureş. Ca orientare, am observat că turiştii din Romănia incep să prefere vacanţele scurte, in special pe segmentul pensiunilor", a explicat Lucia Morariu.

PROMOVARE. Deoarece la ora actuală legislaţia romănă nu permite organizarea unor licitaţii pentru promovarea Romăniei in diferite cataloage ale marilor touroperatori de pe plan mondial, autorităţile vor să modifice legislaţia in domeniu. Morariu a anunţat că Romănia va selecta in 2008 un consultant pentru realizarea unui caiet de sarcini necesar in vederea organizării unei licitaţii pentru realizarea unui brand de ţară pentru Romănia. "Vom primi 75 de milioane de euro de la UE pentru acest proiect", a explicat Lucia.

MT a inceput luna aceasta un proiect denumit "Destinaţii Europene de Excelenţă", in care se pot inscrie zone turistice din intreaga ţară, dintre care numai una va fi promovată la nivel naţional. La acest proiect pot participa autorităţile locale, care trebuie să trimită informaţii despre zona respectivă. Pentru a fi eligibile, destinaţiile turistice trebuie să aibă o densitate a vizitatorilor redusă comparativ cu media naţională, să organizeze evenimente, tărguri, expoziţii, festivaluri şi trasee turistice. Proiectele locale pot fi depuse la MT pănă la 22 februarie.

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic turişti