x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Huila arde 60 de milioane de euro

Huila arde 60 de milioane de euro

de Daniela Ivan    |    01 Iun 2010   •   00:00

Preţul huilei ar putea creşte cu 20% dacă va fi eliminată subvenţia începând cu anul viitor, aşa cum prevăd obligaţiile noastre cu UE. În acest caz, preţul gigacaloriei va sări în aer, iar cel al curentului electric va creşte cu un procent mai mic, dar semnificativ, mai ales dacă va fi secetă.



"Subvenţia acoperă 20% din preţul huilei. Nu avem cum funcţiona fără subvenţie, decât dacă se majorează preţul cărbunelui", a spus directorul general al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Constantin Jujan. În acest an, statul român subvenţionează producţia de huilă cu 245,6 milioane de lei, circa 60 milioane de euro, bani care vin de la bugetul de stat.

Acordarea subvenţiilor a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului. Pe de altă parte, până la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, Comisia Europeană va lua o decizie privind păstrarea sau eliminarea subvenţiilor pentru huilă, care se acordă în prezent tuturor companiilor de profil din Uniunea Europeană. "Germania, Cehia şi Polonia fac lobby puternic la CE ca subvenţia să fie acordată în continuare", a adăugat Jujan. El a mai adăugat că CNH va fi inclusă în Hidroenergetica, una dintre cele două societăţi energetice naţionale care vor fi înfiinţate până la 1 iulie şi care vor comasa cele mai importante companii şi active de producţie a electricităţii şi cărbunelui.

În vederea acestei operaţiuni, CNH a derulat un program de restructurare a personalului, prin care numărul de angajaţi a fost diminuat de la începutul acestui an cu 1.510 salariaţi, de la 10.400 la 8.890 de persoane, a mai spus directorul CNH. Compania Huilei CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei.

Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare. Statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub formă de subvenţii, în valoare de circa 1,29 miliarde de lei în perioada 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional nu mai este de acord cu subvenţionarea huilei, chiar dacă CE va prelungi până în 2013 subvenţionarea tuturor companiilor de profil din Uniunea Europeană. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar. Una dintre condiţiile acordului cu FMI este eliminarea subvenţiilor.

×
Subiecte în articol: economic