ECONOMIC/BUSINESS
EVOLUTIE - Investitorii straini ne linistesc, exportatorii s-au convins
Anuntul BNR privind eliminarea conditiilor impuse companiilor romanesti la cumpararea de valuta a adus o oarecare stabilizare a valutelor. Ieri, euro a fost cotat la 35.844 de lei, cu 289 de unitati mai putin decat in ziua de vineri.
ADRIAN MIHAI
OPINIE. Florin Pogonaru mizeaza pe cresterea cumpararilor de valuta
|
APRECIEREA LEULUI. Consiliul Investitorilor Straini (CIS) estimeaza ca aprecierea leului fata de euro si dolar este o perioada de tranzitie, care a fost consemnata si in alte state candidate inainte de aderare, considera vicepresedintele CIS, Patrick Gelin. "Aprecierea monedei nationale este normala daca analizam evolutia altor tari europene inainte de aderare. Am vazut aceasta schema a valutei puternice fata de moneda europeana in toate aceste tari", a apreciat Gelin, care este si presedintele BRD Societe Generale. "Este clar ca exportatorii sufera din cauza acestei politici a leului tare, dar este doar o perioada de tranzitie, care nu va dura la nesfarsit", a precizat vicepresedintele CIS. Firmele care vor trece de aceasta perioada vor putea beneficia de o piata mai larga. "In momentul de fata, capacitatea de absorbtie a economiei romanesti nu creste in aceeasi masura in care intra fonduri straine in tara. Nu este problema de lipsa de competitivitate a firmelor romanesti", apreciaza Pogonaru. "Nu negam aprecierea leului si necesitatea acesteia; noi ca exportatori o sustinem. Nu cerem BNR sa intervina pe piata valutara, ci sa mentina stabilitatea preturilor. A ni se da lectii ca nu suntem productivi, uitand de elementul speculativ, nu este drept", a mentionat presedintele AOAR.
CASTIGURI. In timp ce exportatorii isi calculeaza pierderile cauzate de intarirea monedei nationale, importatorii contabilizeaza castigurile. Nici acestea nu sunt insa pe masura posibilitatilor. "Probabil ca importatorii au avut unele castiguri. Dar faptul ca nu au putut sa cumpere valuta de pe piata le-a limitat posibilitatea de castig", spune Pogonaru.
SOMERI
|
Din cele 9.000 de societati din industria usoara, ceva mai mult de jumatate or sa dispara, considera reprezentantii Federatiei Patronale a Industriei Usoare FEPAIUS. Situatia este pusa pe seama tendintei de intarire a leului. In aceste conditii, exporturile se vor ridica la mai putin de 3 miliarde euro in 2005 fata de 7,5 milioane de euro de anul trecut. Criza sistemului inseamna si 300.000 someri.
|
Citește pe Antena3.ro