x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria mobilei este încă afectată de criza lemnului

Industria mobilei este încă afectată de criza lemnului

23 Mar 2017   •   16:58
Industria mobilei este încă afectată de criza lemnului

Industria mobilei, componentă a industriei prelucrătoare a României, se prezintă în continuare ca un sector dinamic, cu tradiţie, în care se înregistrează eforturi pentru diversificarea producției, dezvoltarea calității produselor, a tehnologiilor de fabricaţie, a designului şi îmbunătăţirea finisajelor.

Însă producătorii au un mare of: criza lemnului, care datează încă din 2015 şi care a fost generată de faptul că, pe de o parte, Codul silvic susţine ceva, iar Regulamentul de valorificare a masei lemnoase, adoptat prin hotărâre de Guvern, altceva. Companiile angrenate în industria de mobilă reușesc să își aducă major contribuția la echilibrarea balanței comerciale a României. Iar statistica națională arată că, în ciuda problemelor legate de majorarea prețului lemnului sau de creșterea salariului minim pe economie, industria de prelucrare superioară a lemnului se dezvoltă continuu. Concret, industria mobilei a generat un sold pozitiv export+import de 1,6 miliarde de euro, în anul 2016. Și toate astea se întâmplă deși producătorii de mobilă se confruntă cu o adevărată criză a lemnului. Deja au avut loc primele discuții la Guvern și în Parlament, unde s-au dezbătut, cu prioritate, legea contravențiilor, dezvoltarea proiectului SUMAL (programul de evidenţă a mişcării masei lemnoase) - reglementată prin HG 1004/2016, criza lemnului de foc și reducerea suprafeței pădurilor neadministrate.

Aurica Sereny, președintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, este cea mai în măsură persoană care să ne detalieze problemele din industria mobilei. „În numele APMR, am atras atenția noii echipe instalate la Ministerul Apelor și Pădurilor că, pentru 2017, Regia Națională a Pădurilor urmează să exploateze în regie proprie sau prin prestări de servicii și să vândă ca lemn tăiat-sortat 15% din pădurea proprietate publică a statului. Procentul este insuficient și nu poate asigura necesarul nici pentru lemn de foc, nici pentru industria de prelucrare superioară a lemnului. În ultimii ani, am sesizat continuu toate autoritățile că procentul este insuficient și că nu poate asigura necesarul nici pentru încălzirea populației, nici pentru industria mobilei. Am atras atenția că nu se respectă principiile Codului Silvic, de valorificare superioară și prelucrare locală, așa cum sunt, cum trebuie aplicate și cum se aplică, de fapt, și în alte țări, argumentând și înaintând documente care să ateste acest lucru”, a declarat Aurica Sereny. Concluziile dezbaterilor au fost că legislația legată de contravenții și SUMAL trebuie revizuită și că este necesară respectarea prevederilor Codului Silvic, unde se stipulează că prioritatea o reprezintă asigurarea lemnului de foc pentru populație și a necesarului de lemn pentru producția de mobilier, existând dreptul de preemțiune la asigurarea masei lemnoase din pădurile proprietate a statului.

 

Industria mobilei, în cifre

Producția industrială a crescut cu ........................... 6,7 %

Exportul s-a majorat cu ........................................... 7,8 %

Importul a crescut cu ............................................... 21,9%

Consumul intern a evoluat pozitiv cu ..................... 12,4%

Numărul personalului angajat s-a majorat cu  ....... 4,2%

* cifrele înregistrate în primele 11 luni ale anului trecut

×