BANI. Avioane Craiova a inregistrat in primul semestru al anului o cifră de afaceri de 9,81 milioane de lei, in creştere cu 9,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Circa 80% din cifra de afaceri este determinată de un contract cu firma israeliană Elbit Systems, pentru modernizarea de aeronave. Exporturile au avut o pondere de 36% in totalul vănzărilor, principalii parteneri externi fiind SABCA din Belgia, Fokker din Olanda, IAI Israel, Reims din Franţa şi Jetran din Marea Britanie. Societatea a fost scoasă la privatizare recent de AVAS.
PIERDERI. Bursa a terminat in scădere ieri, după ce luni inregistrase avansuri importante. Indicele BET-C al pieţei s-a diminuat cu 0,46%, iar BET, care calculează acţiunile celor mai transferate zece companii, a pierdut 0,98%. Indicele BET-FI, care calculează cotaţia SIF-urilor, a scăzut cel mai mult, pierzănd 1,96%. Cele mai tranzacţionate societăţi au fost SIF Oltenia, BRD şi SSIF Broker. Diminuările s-au manifestat şi pe plan internaţional, bursa din Londra pierzănd 0,4%, cea din Paris 0,6%, ca şi bursa germană.
INREGISTRARE. Consultanţii fiscali care au promovat examenele din martie, vor trebui să se inscrie pănă la 27 august in Registrul Consultanţilor. Legislaţia menţionează că aceştia trebuie să se inregistreze in termen de 60 de zile de la comunicarea rezultatului, iar ordonanţa care reglementa acest fapt a fost publicată la data de 27 iunie. Neefectuarea inregistrării se sancţionează cu amendă de 1.000 de lei.
SETE. Romănii vor bea anul acesta 2,5 miliarde de litri de băuturi răcoritoare, cu 6% mai mult decăt anul trecut, potrivit lui Eusebiu Mărgăşoiu, directorul de marketing al Quadrant Amroq Beverages. Pentru anul trecut, principalii trei concurenţi de pe piaţă, Coca-Cola HBC Romănia, Quadrant şi European Drinks, au raportat o cifră de afaceri cumulată de 2,352 miliarde de lei (667,7 milioane de euro), cu 24% mai mult ca in 2005. Din total, 45% reprezintă băuturile carbonatate, 43% apa minerală, 10% băuturile fără acid, iar energizantele şi ceaiurile sunt 2%. (D.I.)
PRIVATIZARE. Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a intălnit ieri cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, şi cu secretarul de stat in Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, pentru o discuţie privind privatizarea Automobile Craiova. AVAS a anunţat in urmă cu două săptămăni că a solicitat Ford să imbunătăţească oferta financiară pentru Automobile Craiova, iar trecerea societăţii in proprietate privată va avea loc printr-o lege specială. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a cerut Guvernului la 1 august să aprobe un memorandum privind finalizarea tranzacţiei printr-o lege specială şi să fie mandatată să poarte negocieri pentru acest tip de tranzacţie.