x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    24 Ian 2008   •   00:00

24 ianuarie 2008: Preşedintele executiv Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, a recunoscut că închiderea uzinei din Bochum şi transferul producţiei în România vor afecta vânzările companiei în Germania

NOKIA. Preşedintele executiv Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, a recunoscut că închiderea uzinei din Bochum şi transferul producţiei în România vor afecta vânzările companiei în Germania, potrivit presei germane, citată de Mediafax. Kallasvuo a declarat că este conştient de consecinţele închiderii fabricii din vestul Germaniei. El a explicat că uzina de la Bochum, care asigură 6% din producţia Nokia, suporta 23% din costurile de producţie ale companiei finlandeze. În plus, alţi producători de telefoane mobile şi-au închis de mai mult timp fabricile din Germania.

 

PROPRIETATEA. Firmele PricewaterhouseCoopers şi Darian Rom Suisse Cluj-Napoca vor evalua 76 de companii din portofoliul Fondului Proprietatea, iar în perioada imediat următoare instituţia va organiza o nouă licitaţie, pentru alegerea consultantului în cazul celorlalte 12 societăţi la care Fondul este acţionar. PricewaterhouseCoopers eva­luează 26 de firme, iar Darian Rom Suisse – 50. Evaluarea este o condiţie necesară pentru listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, operaţiune programată pentru vara anului 2008. (E.S.)

 

STUDIU. În 2007, Dacia a fost brandul cu cea mai ridicată rată de creştere a vânzărilor în Europa, cu un avans de 85,9%, ca urmare a cererii mari pentru modelul Logan, potrivit unui studiu realizat de compania britanică de cercetare a pieţei auto Jato Dynamics. Studiul a fost realizat în 27 de state europene, care nu includ România şi Bulgaria. De asemenea, cel mai vândut brand la nivel european a fost Volkswagen, urmând Opel şi Ford. (E.S.)

 

SALARII. Guvernul a decis ieri ca salariul mediu al bugeta­rilor să crească în acest an cu o singură cifră – maximum 9% –, în una sau două etape, cu majorări mai mari în educaţie şi sănătate. Un act normativ în acest sens va fi aprobat în interval de o săp­tă­mână. “Orice majorare salarială dincolo de elementele economice care permit un anumit nivel generează ulterior o serie de reacţii, ca posibilitatea de deva­lorizare a monedei naţionale”, a declarat premierul Tăriceanu.

 

ATAC. Volumul investiţiilor realizate putea fi mai mare dacă România s-ar fi comportat ca o ţară normală din punct de vedere politic, a declarat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu. “Criza politică permanentă întreţinută de trei ani de preşedintele României nu poate să nu aibă anumite efecte. Cred că, dacă România s-ar fi comportat ca o ţară normală, am fi beneficiat de mult mai multe investiţii, şi eforturile noastre, probabil, ar fi fost mai fructuoase”, a spus el. În schimb, economia românească nu este afectată de “probleme structurale”, turbulenţele de la bursă şi devalorizarea leului fiind efecte ale crizei  financiare de pe pieţele internaţionale, a spus Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: economic