x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

18 Iul 2008   •   00:00

18 iulie 2008:România s-a plasat pe locul 22 în UE în primele patru luni ale anului, în funcţie de balanţa comercială, cu un deficit de 7 miliarde de euro.

BALANŢĂ COMERCIALĂ. România s-a plasat pe locul 22 în UE în primele patru luni ale anului, în funcţie de balanţa comercială, cu un deficit de 7 miliarde de euro. Clasamentul este delimitat de Germania cu un surplus de 69,1 miliarde de euro şi Marea Britanie cu un deficit de 44,6 miliarde de euro. Exporturile României au crescut cu 17% în primele patru luni, la 10,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au evoluat cu 16%, la 17,8 miliarde de euro. Astfel, deficitul comercial a crescut cu un miliard de euro, respectiv 16%, faţă de perioada similară a anului trecut.

 

ACCIZĂ. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nivelul reducerii accizei la motorina utilizată pentru agricultură. "Suma alocată în acest scop este total insuficientă pentru a reduce în mod semnificativ preţul motorinei pentru agricultură, care la acest moment este cel mai mare din Europa", se arată într-un comunicat al ligii. Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a anunţat joi că acciza la motorina din agricultură va fi redusă cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, iar Guvernul a alocat o sumă de 100 de milioane de lei ministerului pentru a compensa pierderea de venituri din reducerea accizei. (D.R.)

           
IAR GHIMBAV. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prelungit pentru a doua oară termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea constructorului de aeronave şi nave IAR Ghimbav. Astfel, perioada de acces la camera de date organizată a companiei a fost prelungită de la 22 iulie la 12 septembrie, iar documentele de participare vor fi deschise la 15 septembrie la sediul AVAS. IAR Ghimbav va fi privatizată prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile, astfel că preţul oferit va avea o pondere de 95%, iar 5% investiţiile pentru dezvoltarea companiei. Pachetul scos la vînzare conţine 12,2 milioane de acţiuni, reprezentînd 64,89% din capitalul social al IAR Ghimbav.

                       
DECIZIE.  ING a decis să înceteze contractul cu compania de administrare de active din cadrul grupului, prin care externaliza activitatea de investire a activelor fondurilor de pensii facultative şi obligatorii, şi să plătească amenda contravenţională către CSSPP. "Am decis să nu contestăm decizia CSSPP de a penaliza cele două companii cu 0,5% din capitalul social, pentru a menţine încrederea în sistemul de pensii privat", a declarat directorul general interimar al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman. Ca urmare a deciziei, activitatea de administrare şi investire a activelor fondurilor de pensii ING revine la formula iniţială şi va fi desfăşurată prin intermediul departamentelor specializate ale celor două companii.


AEROPORTURI. Certificarea aeroporturilor civile va fi făcută prin ordine ale ministrului Transporturilor, şi nu prin hotărîri de guvern, ca în prezent, iar zborurile care leagă aeroporturile din România de cele ale altui stat unde se aplică integral acquis-ul Schengen vor fi considerate zboruri interne, potrivit unui proiect de hotărîre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor. Aeroporturile care nu solicită sau nu primesc certificarea stabilită prin hotărîrea de guvern nu mai pot efectua zboruri care au ca origine sau destinaţie aeroporturi situate pe teritoriul statelor care nu sînt părţi la Acordul Schengen.

×
Subiecte în articol: economic