DESPAGUBIRI. La 31 iulie, cererile de despagubire prin actiuni ale companiilor din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) depaseau cu 38% valoarea nominala a pachetelor rezervate de minister in acest scop, potrivit unui comunicat al MEC. La Transgaz, de pilda, cererile insumeaza 196,9 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mult decat valoarea pachetului de 5% din actiunile acestei societati. Foarte atragatoare sunt si actiunile Transelectrica, pentru care s-au solicitat despagubiri de 429,2 miliarde de lei, cu 36% mai mari decat pachetul rezervat. (A.N. Ionescu)
PRIVATIZARE. Lukoil, Gaz de France, Ruhrgas, MOL si Wintershall sunt interesate de privatizarea producatorului de gaze naturale Romgaz Medias, a confirmat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Pana la 7 septembrie sunt asteptate ofertele tehnice si financiare ale celor 13 firme de consultanta, care au ramas in cursa pentru a asista statul in proceul de privatizare, castigatoarea urmand sa fie desemnata in luna octombrie. Seres a estimat ca tranzactia se va finaliza spre sfarsitul anului 2006. (A.N. Ionescu)
SCADERE. Cursul de referinta al monedei europeane a coborat in sedinta de ieri sub nivelul de 3,5 lei, prag atins inca din finalul zilei de luni, iar dealerii se asteapta la continuarea cresterii leului. La deschiderea sedintei, euro era tranzactionat pentru 3,4950-3,4960 lei. Comparativ cu nivelul de la inceputul anului, cotatia de referinta a monedei europene a pierdut 11,5%. Totodata, leul a castigat in raport cu dolarul 2%. BNR a anuntat ieri un curs de referinta de 3,4776 lei/euro, in coborare cu 2,3 bani fata de cotatia precedenta. Euro a ajuns astfel la cotatia de la finele anului 2002. Pentru moneda americana, banca centrala a publicat un raport de 2,8459 lei, mai mic cu 2,1 bani decat cursul de luni. Pe pietele internationale, euro era tranzactionat la un curs de 1,2217 dolari, cu putin peste nivelul din ziua precedenta. (Eugenia Mihalcea)