Oficial ne merge bine... România a ieşit din criza economică, ne îmbuna auzul un comunicat al Guvernului în urmă cu câteva zile. La fel de oficial, dar prin ochii Institutului Naţional de Statistică, datele economice comparative,în raport cu 2008, sunt total defavorabile unei stari care să anunţe ceva bun în viitorul apropiat.
Astfel, PIB-ul a scăzut cu 7,4% în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2008. De asemenea, chiar dacă nu a atins previziunea de 0,7%, economia a scăzut cu 0,6% în Trimestrul 3 faţă de Trimestrul 2. Statistica INS arată că segmente precum construcţiile şi comerţul au avut cel mai mare aport la declinul PIB în Trimestrul 3.
Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea PIB în serie brută, estimată pentru trimestrul al treilea din acest an, a fost de 127,78 miliarde de lei, iar pentru primele nouă luni de 334,23 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează pentru acest an un PIB de 497,3 miliarde de lei. În serie brută, economia a înregistrat în trimestrul trei un declin de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra fiind identică cu cea publicată la mijlocul lunii noiembrie de INS.
Pe lângă estimările brute ale PIB trimestrial, începând cu anul 2009, INS calculează şi estimări ajustate sezonier, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive. Astfel, în termeni ajustaţi sezonier, agricultura a avansat, în volum, în perioada iulie-septembrie, cu 15,1% faţă de trimestrul al doilea, în timp ce industria, cu cea mai mare pondere la formarea PIB, a avut o creştere de 3,6%.
În ceea ce priveşte contracţia economiei din acest an, CNP estimează un declin de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% - 8%, mai puţin accentuată faţă de proiecţia anterioară, de 8-8,5%. Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.
Citește pe Antena3.ro