Investigatiile declansate de Consiliul Concurentei si de Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica de vanzare directa a energiei vor fi finalizate cel mai devreme la sfarsitul acestui an, a declarat vineri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Atat investigatia pe care o desfasuram noi direct, pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia Europeana, privind pretul contractelor, sunt incipiente. Vor mai dura minimum pana la sfarsitul anului", a afirmat Chiritoiu dupa o conferinta de presa.
Contractele directe de vanzare a energiei de catre Hidroelectrica au fost incheiate in anii 2001-2003 si au fost mentinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi mult sub media pietei.
Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.
Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat in urma cu o saptamana ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu "baietii destepti", trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri, insa nu a dorit sa ofere detalii.