x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitorii străini cer stabilitate

Investitorii străini cer stabilitate

de Vali Blanaru    |    17 Oct 2009   •   00:00
Investitorii străini cer stabilitate
Sursa foto: Eduard Andrei/Mediafax

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) susţine menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA şi propune ca alternativă pentru creşterea veniturilor bugetare lărgirea bazei de impozitare şi eficientizarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor.



Menţinerea unei stabilităţi în domeniul fiscal trebuie să fie un obiectiv ferm al autorităţilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil în situaţia actuală, iar acesta reprezintă elementul cheie prin care România continuă să atragă noi investiţii, a declarat Şerban Toader, responsabil pe axa de fiscalitate în cadrul CIS şi Senior Partner KPMG. În contextul economic şi politic actual, Toader susţine ideea că stabilitatea politicii fiscale trebuie să fie prioritatea autorităţilor române, în scopul menţinerii unui climat pozitiv şi al susţinerii unui mediu de afaceri puternic.

"În România, deja au crescut costurile cu 3%-4% prin prima de risc asociată ţării. În aceste condiţii, nu ne putem gândi şi la majorarea taxelor. Există, pe de altă parte, oportunităţi ca atragerea fondurilor europene, precum şi banii de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Este nevoie însă de o coordonare mai mare", a spus vineri Wilhelm Simons, membru în cadrul Consiliul Investitorilor Străini (FIC). "Şi alte ţări schimbă guvernele, însă cele noi respectă ceea ce a realizat Guvernul anterior", a mai spus Simons.

Opinia investitorilor străini este în contradicţie cu anunţul făcut de Traian Băsescu privind majorarea TVA de la 19% la 22% începând de anul viitor. Preşedintele Traian Băsescu a spus recent într-o discuţie, cu uşile închise, cu investitorii străini că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.

VENITURI ALTERNATIVE
Toader a arătat că, în contextul economic actual, este necesară concentrarea eforturilor autorităţilor nu atât pe modificarea cotelor de impunere, măsură care ar putea avea efecte negative asupra mediului privat, cât pe identificarea unor modalităţi alternative de creştere a veniturilor la bugetul de stat.

Toader crede că este necesară introducerea unei legislaţii fiscale de relansare economică, aptă să permită contribuabililor să îşi declare voluntar obligaţiile fiscale reale, precum şi posibilitatea acestora de a-şi negocia direct impozitele cu autorităţile fiscale.

O altă măsură importantă pentru majorarea veniturilor bugetare este şi creşterea rolului de prevenire şi de conformare fiscală, pe care trebuie să îl aibă autorităţile fiscale.

"Îmbunătăţirea rolului preventiv pe care trebuie să-l aibă autorităţile fiscale reprezintă o altă modalitate de atragere a veniturilor din economia subterană şi, implicit, de mărire a veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Toader. Pentru aceasta, oficialul CIS consideră că este necesară fluidizarea procesului de soluţionare a particularităţilor care apar în aplicarea legislaţiei actuale, prin adoptarea în timp util a actelor normative şi urmărirea aplicării principiului responsabilităţii fiscale.

În contextul economic şi politic actual, Toader susţine ideea că stabilitatea politicii fiscale trebuie să fie prioritatea autorităţilor române, în scopul menţinerii unui climat pozitiv şi al susţinerii unui mediu de afaceri puternic.

POLITICI MULTIANUALE
De asemenea, elementele necesare unei atari politici sunt elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu şi lung şi o mai bună transparenţă decizională, coroborată cu îmbunătăţirea parteneriatului dintre autorităţi şi contribuabili, în special printr-un dialog permanent cu mediul privat.

"Luarea unor decizii pe termen scurt fără a se cuantifica impactul pe termen lung e ca şi când ai lua un medicament să scapi de răceală şi peste două zile te-ai îmbolnăvit de inimă", a explicat Toader. Potrivit lui Shachar Shaine, preşedintele CIS, autorităţile ar trebui să se orienteze către eficientizarea cheltuielilor bugetare, dar şi către atragerea fondurilor europene pentru infrastructură. El admite însă că este mult mai greu să se realizeze economii pe partea cheltuielilor bugetare decât o creştere a gradului de colectare. Consiliul Investitorilor Străini este o asociaţie înfiinţată în 1997 şi cuprinde cei mai importanţi investitori străini din România.

×
Subiecte în articol: economic investitori stabilitate