x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă

Isărescu: Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă

de Daniela Ivan    |    06 Aug 2012   •   20:35

Politicienii vor afla curand ca pe pietele financiare "gura bate fundul", singura solutie fiind dialogul, care ar trebui sa domine discursul politic, iar cine nu il stapaneste sa plece, fara a avea pretentia sa-i scoata pe ceilalti din casa, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a mai precizat ca spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in urmatoarea perioada. "Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: «Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?» (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba despre o joaca a BNR si despre o interferenta. Aici este vorba despre a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoi de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Isarescu.

Pietele ne penalizeaza
Banca Nationala a Romaniei isi face datoria, cauta sa obtina profit si sa achite la buget 80% din aceasta suma, care-l ajuta pe ministrul de Finante, Florin Gerogescu, sa-si indeplineasca obiectivele. "Nu pot sa spun mai mult, pentru ca suntem neutri politic, dar trebuie sa spunem societatii romanesti realitatea, si realitatea este aceasta: depindem de pietele internationale, si ele te penalizeaza dramatic. Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil, si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus guvernatorul BNR. Acesta a mai adaugat ca spera ca dialogul va domina viata politica in perioada urmatoare. "Politicienii asta dezvolta, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa si sa nu ne scoata pe noi din casa. Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii la situatia actuala. Politicienii trebuie sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii, nu sa interpreteze cursul ca se duce in sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o prima fata. Ma opresc aici, sa nu capete alte conotatii, dar m-ati intrebat, nu? N-a fost initiativa mea", a conchis Isarescu.

Leul si-a intrerupt caderea
Moneda nationala s-a apreciat ieri cu 7,41 bani, fiind cotata de Banca Nationala la 4,5740 lei/euro. Este o veste buna dupa ce vineri cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Ieri insa, chiar de la deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,6300-4,6330 lei, cu 0,75-0,85 bani sub inchiderea de vineri, de 4,6375-4,6415 lei/euro. Ulterior, paritatea a continuat sa scada usor, iar in prima parte a sesiunii cotatiile au atins un minim de 4,5650 lei/euro. "Volumele trasferate au fost reduse, insa scaderea cotatiilor a fost destul de brusca, cel mai probabil BNR a intervenit indirect. Intr-o anumita masura cred ca a contat si anuntul bancii centrale privind plafonarea imprumuturilor prin operatiunile repo, intrucat unii jucatori se asteapta ca dobanzile la lei sa creasca", a afirmat un dealer. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne. "Leul a fost rezonabil. A fost saracu’, Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea – n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare doi-trei ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu.

Inflatia, deocamdata 3,2% in 2012
BNR a mentinut prognoza pentru inflatia la finalul acestui an la 3,2% si la 3% pentru 2013, dar majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri. "Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiectia de inflatie sa se abata in sus, si doar un singur factor, dinamica preturilor administrate, este mai degraba echilibrata (...) Reamintesc opiniei publice ca BNR efectueaza proiectia de baza in functie de date certe, atunci cand avem certitudini asupra unor elemente, cand avem de exemplu in vedere ca cursul euro va ramane undeva si este o depreciere de durata sau impactul secetei este cert. Altminteri, pana atunci, introducem aceste elemente in balanta riscurilor", a declarat Isarescu.

BNR a limitat imprumuturile catre banci
Banca Nationala a Romaniei a plafonat ieri imprumuturile acordate bancilor comerciale la cel mult 6 miliarde de lei, aceasta fiind prima limitare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo. Insa, cererea de bani venita din partea bancilor a fost de 15,1 miliarde de lei, de peste 2,5 ori mai mare decat suma pe care BNR a fost dispusa sa o imprumute. Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat. Analistii economici spun ca decizia bancii centrale ar putea duce la cresterea dobanzilor la care bancile comerciale se imprumuta intre ele daca restrictiile se vor mentine si la imprumuturile urmatoare. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo. Decizia BNR vine in contextul in care imprumuturile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania au scazut. Liniile de credit de la bncile mama au scazut cu 5 procente incepand din anul 2011, potrivit declaratiilor viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Acesta a precizat ca nu este o reducere brusca a liniilor de credit mama-fiica, iar situatia din Romania este mai buna decat in Ungaria, Serbia sau Bulgaria.

×