În urmă cu fix 30 de ani, pe 4 septembrie 1990, Mugur Isărescu a fost numit guvernator al Băncii Naționale a României (BNR) și de atunci - cu excepția anului 2000, când a fost premier - nu s-a mai „mișcat” din această funcție. În asemenea condiții, încă din iulie 2009, este plasat de către World Records Academy pe o poziție din care probabil nu-l va mai detrona nimeni: guvernatorul cu cea mai lungă perioadă în fruntea unei bănci centrale din întreaga lume.
Mugur Isărescu a fost numit la conducerea BNR de Guvernul Petre Roman în septembrie 1990, după care a obținut votul Parlamentului în 1991, mandatele sale fiind apoi reînnoite în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, iunie 2014 și iulie 2019, actualul mandat urmând a se încheia în vara anului 2024.
Bănci închise, politică monetară prudentă
Sub „bagheta” sa, nu mai puţin de 12 bănci s-au închis. Printre ele, falimentul Bancorex a fost cel mai răsunător, dar s-au mai remarcat și controversatele cazuri BID, Banca Română de Scont, Columna, Albina, Banca Turco-Română, Banca Religiilor…
În această funcţie, a fost autorul unui plan economic de tip liberal care a condus la redresarea României printr-o politică monetară în general prudentă (pentru care a și fost adesea criticat), care a presupus, printre altele, o gestiune activă a dobânzilor acordate la credite şi a siguranței băncilor, un control ferm al cursului valutar şi consolidarea rezervei valutare a ţării. În prezent, principalul obiectiv al BNR este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, prin țintirea inflației.
La alegerile din 26 noiembrie 2000, Mugur Isărescu a candidat ca independent la Președinția României, fiind susținut de CDR, dar a obținut doar 9,54% din voturile românilor în primul tur de scrutin.
897.578 de lei este salariul încasat anul trecut de Mugur Isărescu, în calitate de guvernator al BNR, la care (potrivit declarației de avere) s-au adăugat 161.412 de lei pensie și 34.351 de lei venituri din activități academice.