x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Reduceţi birocraţia şi controale la IMM

Isărescu: Reduceţi birocraţia şi controale la IMM

09 Feb 2011   •   20:13

Autorităţile statului pot lua mai multe măsuri pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), precum reducerea birocraţiei şi a controalelor, dar şi să amelioreze clima­tul de afaceri, a declarat ieri Mugur Isă­rescu, guvernatorul Băncii Na­ţio­na­le a României (BNR).

„Autorităţile pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocraţiei, care înăbuşe economia. Este valabilă pentru toate companiile, dar pentru IMM-uri este vitală. Birocraţia poate să coste un IMM pe săptămână câteva procente bune din cifra de afaceri”, a spus Isă­rescu la un seminar pe tema între­prin­­­derilor mici şi mijlocii.

El a afirmat că autorităţile pot de asemenea să stimuleze IMM-urile prin renunţarea la o bună parte din controalele excesive, unele admi­nis­trative, în condiţiile în care acestea nu reduc economia subterană.

„Al treilea lucru extrem de important pe care poate să îl facă autorita­tea statului este ameliorarea climatu­lui de afaceri, începând chiar de la schimbarea acestei confuzii între afa­ceri şi afacerism. (...) În ultimii 20 de ani am avut mulţi care au întărit aceas­tă confuzie. Prea mulţi tunari s-au dezvoltat sub numele de afa­ce­rişti”, a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a concluzionat că dacă se asi­gură macrostabilitatea, predictibilita­tea, un cadru stimulativ şi este redusă bi­rocraţia IMM-urile vor crea mai multe locuri de muncă şi valoarea adău­gată.

La rândul său, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI consideră că Fiscul ar trebui să aibă şi un rol de educator al firmelor, nu doar să dea amenzi, pentru că astfel vor exista mai multe afaceri, iar ve­ni­turile încasate de stat vor creşte. „Am să intervin agresiv ca rolul Fiscului să fie cel de educator, ca Fiscul să nu fie doar acel instrument care se duce, dă amenzi, pleacă şi la revedere. Cred că trebuie format un departament la nivelul administraţiei fiscale care să aibă acest rol, de a îndruma”, a spus Tănăsescu.

El a arătat că, în ultimă instanţă, rolul statului este de a atrage mai mulţi bani, ceea ce înseamnă dezvol­tarea mai multor afaceri, iar pentru asta este nevoie ca cineva să educe unele persoane.

Guvernatorul crede că băncile trebuie să actualizeze strategiile şi planurile de afaceri şi să acorde mai multă importanţă IMM şi sectorului corporatist. „Băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri ade­văraţi. Asta este o muncă grea, care se înscrie la fidelizarea clienţilor”, a continuat Isărescu. Totodată, el a spus că este interesul băncilor să pre­gătească specialişti pentru a acorda consultanţă, inclusiv în domeniul fondurilor europene.

×
Subiecte în articol: economia