x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia, în prag de recesiune. Economia s-a contractat în trimestrul IV din 2022

Italia, în prag de recesiune. Economia s-a contractat în trimestrul IV din 2022

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   20:30
Italia, în prag de recesiune. Economia s-a contractat în trimestrul IV din 2022
Sursa foto: jmiks/Getty Images/iStockphoto

Economia Italiei s-a contractat cu 0,1% în ultimul trimestru din 2022, față de precedentele trei luni, arată datele preliminare, o contracție ușor mai mică decât se estima, dar care ridică totuși temeri de recesiune, scrie Reuters.

În ritm anual, în trimestrul al patrulea, PIB-ul celei de-a treia mari economii din zona euro a crescut cu 1,7%, a transmis biroul național de statistică ISTAT.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul a 23 de analiști a estimat o scădere trimestrială de 0,2% și o creștere de 1,6% față de anul precedent.

Pe ansamblul anului trecut, creșterea PIB-ului, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, a fost de 3,9%.

Perspectivele au fost umbrite de inflația și de costurile energetice foarte ridicate, exacerbate de războiul din Ucraina, care au afectat încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor, au frânat investițiile și au afectat puterea de cumpărare a familiilor.

Roma prognozează oficial o creștere de doar 0,6% în 2023.

Trezoreria Italiei a estimat, în noiembrie 2023, că economia se va contracta în al patrulea trimestru din 2022 și, de asemenea, în primul trimestru din 2023, aruncând țara în recesiune - definită ca două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului.

ISTAT a confirmat o rată de creștere trimestrială de 0,5% în trimestrul al treilea, dar a revizuit în creștere expansiunea anuală din trimestrul al treilea la 2,7%, de la 2,6%, cât fusese raportat anterior.

×
Subiecte în articol: italia recesiune economie