Arieratele, adică datoriile mai vechi de 90 de zile, pe care companiile de stat le au către buget reprezintă 5% din PIB. Adică 5 miliarde de euro.
“ Prima provocare a noului acord o reprezintă arieratele. Încă mai există probleme substanţiale la bugetele locale, însă arieratele companiilor de stat însumează 5% din PIB. Aceste datorii neplătite sunt o criză majoră în calea creşterii”, a declarat Jeffry Franks, şeful misiunii FMI în România.
Acesta a mai adăugat că programul stabilit între autorităţile române şi FMI, CE şi BM cuprinde criterii de performanţă şi ţinte clare pentru arieratele companiilor de stat şi pentru autorităţile locale.
“Vom lucra cu guvernul la identificarea unor ţinte clare, dar şi pentru a forma o bază de date cu companiile care au datorii vechi neachitate. Fiecare euro neplătit de o companie de stat scoate bani din buzunarele românilor care astfel susţin salariaţii respectiv”, a mai spus Franks. Acesta a mai explicat că arieratele sunt o frână majoră în calea creşterii economice.
FMI spune că pierderile acestor întreprinderi vor fi incluse în deficitul bugetului general consolidat pentru a nu mai exista neclarităţi privind încadrarea deficitului în ţinta stabilită.
“Vrem să vedem exact care este magnitudinea problemelor, vrem să facem o bază de date cuprinzătoare cu companiile problemă, care nu există acum, pentru că arieratele trag în jos economia”, a mai precizat şeful delegaţiei FMI.
Primele companii vizate sunt cele din domeniul economiei şi al transporturilor care trebuie eficientizate prin atragerea de capitaluri private sau lichidate.