x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La Alba Iulia justiţia dă peste mână baronilor sindicali

La Alba Iulia justiţia dă peste mână baronilor sindicali

de Adrian Stoica    |    29 Iun 2020   •   11:22
La Alba Iulia justiţia dă peste mână baronilor sindicali

La 30 de ani de la preluarea abuzivă de către Confederaţiile Sindicale CNSLR - FRĂŢIA, CARTEL ALFA, BNS şi CSDR, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se întoarce la proprietarul său de drept, Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR). Decizia aparţine Tribunalului Alba Iulia, care a hotărât astfel să menţină decizia Judecătoriei Alba Iulia de la sfârşitul anului trecut.

 

Subtilizată imediat după 1990 de către CNSLR, condusă la acea vreme de Victor Ciorbea, clădirea a fost o importantă sursă de bani în anii care au urmat pentru liderii CNSLR-FRĂȚIA locali. Clădirea este şi astăzi funcţională, dar, în lipsa investiţiilor, ea s-a deteriorat.

 

Voinţa liderilor sindicali, mai tare ca documentele

Documentele aflate în posesia CGM-UGSR, organizaţie recunoscută de justiţie ca fiind continuatoarea de drept a U.G.S.R., arată că, încă de la construirea sa, Casa Sindicatelor din Alba Iulia a aparţinut U.G.S.R. Construirea Casei a fost aprobată printr-un decret al Consiliului de Miniştri emis în 1974, iar terenul, în suprafaţă de circa 1.100 de metri, se transfera din proprietatea fostei Întreprinderi de explorări miniere Hunedoara în cea a U.G.S.R., pe perioadă nedeterminată. Cum imediat după 1990 confederaţia CNSLR s-a autointitulat continuatorul U.G.S.R., clădirea a fost luată în stăpânire de noii baroni ai mişcării sindicale.

 

Potrivit Extrasului de Carte Funciară, clădirea este intabulată încă pe numele Uniunii Generale a Sindicatelor din România, ceea ce înseamnă că actuala CGM-UGSR este proprietarul clădirii, dar a fost nevoie de o hotărâre judecătorească pentru ca aceasta să-şi reintre în drepturi.

 

Împărţit pe baza unui fals

Împărţirea patrimoniului UGSR între noile confederaţii sindicale s-a făcut, după cum recunoştea în urmă cu câţiva ani şi justiţia, în baza unui proces-verbal încheiat prin falsificarea semnăturii preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor de la acea dată şi, ulterior, a documentului intitulat „Tranzacţie Generală” care are la bază procesul-verbal falsificat. Acum câţiva ani, Curtea de Apel Bistriţa emitea o hotărâre definitivă, referitoare la dreptul de proprietate al CGM-UGSR asupra Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, care ar fi trebuit să tranşeze acest drept asupra patrimoniului. ”Acordul dintre CNSLR, Cartel Alfa, BNS, CSDR de a administra în comun fostul patrimoniu al UGSR nu reprezintă un mod de dobândire a dreptului de proprietate”, se arăta în decizia instanţei.

 

Proprietari peste noapte

În 1990, UGSR avea în ţară 55 de case se cultură, toate luate în stăpânire ilegal după revoluţie de către confederaţiile sindicale noi apărute. Ulterior, ele au intrat în patrimoniul  Asociaţiei Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, cele patru confederaţii sindicale venind fiecare cu casele de cultură pe care şi le împărţiseră în prealabil. Sub administraţia  Asociaţiei, care îşi arogă acum dreptul de proprietate, încercând să le intabuleze pe numele său, multe din aceste clădiri s-au degradat, ajungând ruine.

 

 

În ultima perioadă, din ce în ce mai mult există intenţia celor patru confederaţii sindicale de a vinde casele de cultură sau de a le da la schimb în acelaşi mod ilegal cum au procedat cu restul patrimoniului UGSR, însuşindu-şi-l în mod fraudulos, prin înscrisuri şi documente false. Cu toate că există pe rol multe Ordonanţe ale DNA şi ale altor parchete care arată modul fraudulos prin care aceste confederaţii sindicale au încercat să intre în proprietate, există instanţe de judecată care interpretează eronat situaţia, respingându-ne toate cererile de intervenţie în favoarea noastră pe motiv că prejudiciem activitatea economică a celor patru confederații. Păi dacă preluarea patrimoniului s-a făcut prin fals, cine pe cine prejudiciază economic? Există însă şi instanţe care au înţeles foarte bine că UGSR nu a fost, legal, desfiinţat niciodată, judecând corect şi legal diferite situaţii.

 

Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR

 

 

În fapt însă, după 1990, odată cu înfiinţarea confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, organizaţiile sindicale similare UGSR au preluat spre administrare patrimoniul fostului UGSR. Mai mult, acestea s-au comportat ca un adevărat proprietar, prevăzând în statutele lor că sunt continuatorul de drept al UGSR.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA, 2003

 

 

×