x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La stat încă se huzureşte

La stat încă se huzureşte

22 Mar 2011   •   19:40
La stat încă se huzureşte
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

157653-kk-hidrocentrala-portile-de-fier-1-640w6319.jpg.jpgLa trei ani după ce criza a lovit Ro­mâ­nia, la stat încă se trăieşte bine. Se găsesc în continuare posturi călduţe, mult mai bine plătite decât în sectorul privat sau peste media pe ţară cu toate că autorităţile se laudă cu mă­suri de austeritate şi controlul cheltu­ie­lilor. După ce ţara noastră a luat unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate, precum tăierea salariilor la bugetari cu 25% şi recalcularea pensiilor speciale, companiile de stat sunt în continuare o mană cerească.

Potrivit bugetelor de venituri şi cheltuieli postate de unele dintre so­ci­e­tăţile aflate în portofoliul ministe­rului Economiei, câştigurile salariale propuse de acestea depăşesc în con­tinuare media salariului mediu brut pe ţară, inclusiv la companii afla­te pe pierderi sau cu probleme financiare. Astfel, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) propune în bugetul pentru acest an un câştig salarial brut pe om aflat la o medie de 2.845 lei, în condiţiile în care compania are datorii la bugetul de stat de 109 milioane de lei şi alţi 107 mili­oane la bugetul de asigurări.

De asemenea, la complexurile ener­getice Turceni şi Rovinari câşti­gu­­rile medii ajung la 3.892 lei/lună şi, respectiv, 3.770 lei/lună. De men­ţi­onat, că ambele companii, împreună cu complexul energetic Craiova şi SNLO au semnat la începutul anului un „pact” cu ministerul, care prevede reducerea cheltuielilor cu 23% prin trimiterea „în aşteptare” a 4.300 de oameni, circa 20% din forţa de muncă totală a celor patru unităţi. La începutul lunii, Complexul Energetic Rovinari a trimis actele de „suspendare” a contractelor de muncă pentru 125 de salariaţi pe motiv că „din ianuarie 2013, complexul trebuie să achiziţioneze circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs”. În schimb, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a transmis companiilor că această prevedere nu are corespondent în Codul Muncii şi, ca atare, este ilegală.

Cuprumin, o altă companie cu probleme a statului, prezintă un buget cu 2.473 lei/lună pe fiecare angajat. Societatea este prevăzută pentru privatizare în acest an, după ce statul a preluat în 2009 activitatea după ce investitorii au denunţat contractul de privatizare ca urmare a scăderii preţurilor. Foştii investitori se angajaseră în 2007 să investească 150 de milioane de euro, iar statul se judecă acum cu aceştia. Alte două companii de stat, Conpet, monopolul transportului de ţiţei prin conducte, şi Hidroelectrica, care deţine aproape toată producţia de energie electrică hidro a ţării, propun salarii de 2.845 lei/angajat şi 5.181 lei/angajat.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna ianuarie câştigul salarial mediu brut în România a fost de 1.963 lei, în scădere cu 5% faţă de decembrie.

157654-12.jpg

Statul continuă acordarea de salarii mari la companiile sale în condiţiile în care anul trecut, după reducerea cu 25% a salariilor la bugetari, autorităţile anunţau că, din soli­daritate cu ceilalţi angajaţi la stat, se vor căuta soluţii ca prin bugetele de cheltuieli ale companiilor, indivi­dual, să se reducă cheltuielile.

×
Subiecte în articol: economia