600 de cladiri care risca sa se prabuseasca in caz de cutremur vor fi marcate cu bulina rosie. In ultimii zece ani au fost consolidate numai zece cladiri. Pentru ca nu au bani sa le consolideze pe toate, autoritatile s-au gandit ca macar sa informeze populatia despre riscurile la care se expun.
In doua luni, Primaria Capitalei va aplica bulina rosie pe blocurile cu risc seismic ridicate din Bucuresti, urmand ca sistemul de marcare sa fie extins la nivel national. "Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor referitor la implementarea sistemului bulinelor rosii va fi semnat azi (joi, n.r.), iar Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa realizeze aceste buline in termen de 60 zile", a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. In Romania au fost incadrate in clasa I de risc seismic circa 600 de cladiri, dintre care 125 se afla in Capitala. AVERTIZARE. Placuta trebuie realizata dintr-un material rezistent, iar bulina va avea un diametru de 60 de centimetri si va cuprinde textul "Cladire expertizata tehnic, incadrata in clasa I de risc seismic". Bulina reprezinta un sistem de informare si de avertizare in acelasi timp. "Proprietarii sunt avertizati ca nu trebuie sa se joace cu viata lor, iar persoanele care vor sa cumpere un apartament in acel imobil, trebuie sa cunoasca acest lucru", a declarat Laszlo Borbely. Acesta a spus ca primariile care nu aplica bulina rosie pe cladirile incadrate in clasa I de risc seismic vor fi sanctionate de catre Prefecturi. Borbely recomanda afisarea placutelor "cat mai sus" pentru a nu putea ajunge la ele persoanele rauvoitoare. Romania este singura tara din Europa care beneficiaza de facilitati pentru locuintele private. Astfel, proprietarii apartamentelor din cladirile cu probleme, care sunt de acord cu consolidarea, vor plati numai o treime din costurile lucrarii, o treime fiind supoartata de bugetul de stat, iar o treime de bugetul local. CONSOLIDAREA CLADIRILOR. "Am consolidat foarte putin, in 10 ani, 10 cladiri. In prezent, 11 sunt in lucru, alte 20 sunt in plan, iar pana la totalul de 54 sunt in diferite faze de lucru", a spus Laszlo Borbely. In Bucuresti sunt 120 de cladiri mai inalte de 4 etaje, construite inainte de 1940, care trebuie consolidate. Primariile de sector din Capitala trebuiau sa inventarieze cladirile mai inalte de trei etaje, construite inainte de 1978, care au la parter spatii publice, insa numai Primaria Sectorului 2 s-a conformat.
FONDURI
|
Constructia de locuinte sociale va primi de anul acesta 2% din fondurile incasate de stat din privatizare. "In sfarsit, in 2007, speram sa se aloce 2% din privatizare pentru constructia de locuinte sociale. Banii vor intra in Fondul National de Dezvoltare, care are acelasi scop. Mai bine mai tarziu decat niciodata", a declarat Borbely. Desi legea care prevedea ca 2% din privatizare sa fie alocati pentru constructia de locuinte sociale este din 2001, Laszlo Borbely a aflat abia in decembrie 2006. In cei sase ani in care legea nu a fost aplicata s-a pierdut aproximativ un miliard de euro, bani din care se puteau construi case.
|
Citește pe Antena3.ro