x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul a ajuns la un nou maxim istoric

Leul a ajuns la un nou maxim istoric

de Daniela Ivan    |    30 Iun 2010   •   00:00
Leul a ajuns la un nou maxim istoric
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

Speculatorii cred că 4,39 lei/euro este un curs bun să-şi marcheze profiturile



Cotaţiile Băncii Naţionale a Ro­mâ­niei (BNR) pentru euro şi dolar au urcat ieri la noi valori-record. Cotaţia pentru euro a ajuns la un nou record istoric, 4,3523 lei/euro, după ce luni moneda naţională a atins un alt maxim istoric, când a fost cotată de BNR la 4,3257 lei/euro.

Un calcul simplu ne arată că în numai două zile leul a pierdut 7,15 bani. Şi paritatea pentru dolar a depăşit, de asemenea, ultimul nivel maxim absolut, ajungând la 3,5697 lei/dolar.

Au fost două zile dramatice pentru moneda naţională, dar foarte prolifice pentru speculatori, care nu au mai avut de mult prilejul să parieze pe deprecierea leului. Potrivit deale­rilor, vânzările masive de valută au început când paritatea a depăşit pragul de 4,39 lei/euro, jucătorii străini, dar şi locali considerând că este un nivel la care trebuie să-şi marcheze profiturile.

Apoi, cotaţiile au coborât treptat, iar cea mai redusă cotaţie a fost de 4,3370 lei/euro. Dealerii nu au exclus intervenţia indirectă a BNR, în favoarea monedei naţionale. Oficialii BNR refuză să comenteze dacă au intervenit sau nu în piaţă. Ulterior, paritatea a început să urce uşor, în condiţiile în care nici contextul re­gional nu este unul favorabil, mo­ne­de­le ţărilor vecine afişând deprecieri de până la 0,4%. Cu puţin înainte de ora 13:00, schimburile se realizau la 4,3570-4,3590 lei/euro, sub nivelul de la finele sesiunii anterioare, de 4,3750-4,3780 lei/euro.

Unii analişti şi dealeri consideră că declaraţiile directorului BNR, Eugen Rădulescu, care a spus că pari­tatea ar putea ajunge "în bălării", până la 5-6 lei pentru un euro, au dat un brânci serios leului.
Oficialul BNR a spus, înainte de decizia Guvernului pri­vind mărirea TVA de la 19% la 24%, că "îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală parali­zie a deciziei politice, ar putea duce cursul leu/euro în bălării. 5-6 lei pentru un euro, poate şi mai rău".

Ulterior, Adrian Vasilescu, consilierul guverna­to­­rului BNR, Mugur Isărescu, a opi­nat că "Eugen Rădulescu a făcut de­cla­raţia în nume propriu, el nu este di­rec­tor la direcţiile de politică monetară, ci la audit. A dat-o ca economist şi ca expert al FMI. Însă a pus cinci condiţii, dacă, dacă...".

Această ver­siune este susţinută chiar şi de Eu­gen Rădulescu. "Mi se pare o nedreptate. Comentariile mele erau ime­diat după decizia Curţii Constituţionale de a nu se creşte pensiile şi s-au refe­rit dacă nu mai ră­mâ­nem în acordul cu FMI şi dacă intrăm în blocaj politic după decizia Curţii Constituţionale."

Directorul BNR a mai explicat că dacă ieşeam din acordul cu FMI eram într-o situaţie ex­trem de critică, însă acum nu se mai pune această pro­blemă, pentru că Gu­vernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind creşterea TVA şi a celorlalte măsuri. După ce bordul FMI ne va da banii, cursul se va înscrie într-o bandă de variaţie normală 4-4,3 lei pentru un euro, a mai spus Rădulescu.

Cu toate acestea, există şi opinii care susţin că o asemenea declaraţie este de neconceput pentru un director din BNR. "Nici în glumă n-ar trebui ca re­pre­zen­tanţii BNR să vorbească de ni­ve­luri de 6 lei pentru un euro, pentru că ar da un semnal că nici o instituţie în ţara asta nu mai lucrează", a spus Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicată.


PRESIUNE PE LEU

Incertitudinile asupra leului vor persista cel puţin până la sfârşitul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut dacă BNR va interveni pe pia­ţă pentru a ţine leul în frâie sau va prefera să lase cursul liber pentru a nu cheltui rezerva valutară pentru un curs mai bun, care ar putea reveni după decizia bordului FMI. Fondul pare dispus să ne dea banii dacă ne luăm după faptul că a amânat şedinţa bordului pentru a ne aştepta să aprobăm legile care ar aduce un plus de bani la buget. Boardul FMI va discuta vineri raportul asupra eva­luă­rii în­de­pli­ni­rii de România a obli­ga­ţii­lor asumate prin Acor­dul Stand-By. Miza dezbateri­lor este eliberarea celei de-a cincea tran­şe, în valoare de 850 de milioane de euro, din împrumutul FMI. Conform practicii în vigoare la FMI, o tranşă apro­bată de board este virată în ma­ximum 48 de ore ţării beneficiare.

×
Subiecte în articol: economic