x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul greu din preturi

Leul greu din preturi

14 Feb 2005   •   00:00

Introducerea leului greu va determina majorarea unor preturi, inclusiv a celor practicate pe piata imobiliara, avertizeaza Claudiu Cercel, director de operatiuni de piata la BRD.

Denominarea nu presupune numai taierea a patru zerouri din coada preturilor, dar si o rotunjire a acestora, astfel incat sa poata fi platite cu noile monede. "Noi vom aplica metoda impartirii sumelor la 10.000 si apoi le vom rotunji la doua zecimale. Aceasta rotunjire se poate face atat in favoarea bancii, cat si in cea a clientilor. Fiecare dintre clienti va primi o informare despre ceea ce a insemnat denominarea asupra contului sau", a explicat Cercel.

PERICOL. Insa exista posibilitatea ca multi comercianti sa majoreze preturile inainte de denominare. "Ar fi mult mai simplu pentru ei. Daca dupa introducerea leului greu rotunjirile de pret vor fi prea mari, protectia consumatorului va interveni si i-ar putea pedepsi", considera Claudiu Cercel. Indiferent daca majorarea preturilor se va produce inainte sau dupa denominare, acest fenomen va alimenta inflatia. "Nu cred ca se va putea atinge inflatia prognozata de 7% pentru acest an. Noi ne raportam la inflatia urbana, astfel incat, chiar daca rata inflatiei generale ar fi de 7%, inflatia urbana va fi aproape dubla", spune Claudiu Cercel. Dar denominarea este necesara, iar efectele ei pozitive se vor simti in cateva luni. "Am ajuns sa lucram cu zeci de mii de miliarde de lei, iar pericolul aparitiei unor erori de calcul este mare", a afirmat Cercel. Prin denominare, cifrele vor fi mult mai usor de identificat si calculat. In plus, aceasta eliminare a pericolului aparitiei unor greseli umane va inlatura teama investitorilor straini si va atrage intrari mai mari de capital in tara, asa cum s-a intamplat in cazul Turciei. (Florina Zainescu)

DETALII TEHNICE
In intervalul 1 martie-1 iulie 2005, toate preturile, tarifele, cursurile si dobanzile vor fi afisate atat in bani vechi, cat si in cei noi. Dar platile, operatiunile financiare si calculul contabil se vor face in ROL, moneda actuala. Dupa 1 iulie, contabilitatea se va tine numai in leul greu, in timp ce pe piata cele doua emisiuni monetare vor circula in paralel. In prima faza, leul greu va reprezenta numai 25% din masa monetara aflata in circulatie. Proportia va creste la 50% spre sfarsitul anului. Inlocuirea completa a ROL-ului cu RON-ul (leul nou) se va face abia in 2006.

×
Subiecte în articol: economic