x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţie de 20 de milioane €

Licitaţie de 20 de milioane €

de Elena Stan    |    23 Noi 2009   •   00:00
Licitaţie de 20 de milioane €
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, organizează azi licitaţie pentru achiziţionarea unui sistem IT de 20 milioane de euro. După metoda brevetată cu succes la Ministerul Turismului, Udrea va face achiziţia prin licitaţie restrânsă accelerată. Acum, cât mai e ministru.



Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care se află în subordinea Ministerului Mediului, organizează azi licitaţie pentru achiziţionarea unui sistem informatic de gestionare a datelor despre mediul ambiant la nivel naţional, valoarea estimată a contractului ridicându-se la 84,3 milioane de lei, inclusiv TVA (circa 20 milioane de euro). "Proiectul de realizare a unui sistem informatic integrat de mediu are ca scop centralizarea, la nivel naţional, a informaţiilor privind mediul, într-un format standardizat.

Standardizarea şi centralizarea vor permite monitorizarea tuturor factorilor care influenţează mediul, permiţând astfel luarea de decizii care să ajute la conservarea acestuia. Nu în ultimul rând, se va permite accesul persoanelor sau instituţiilor interesate la informaţii privind calitatea mediului", se arată în caietul de sarcini publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro. Durata contractului va fi de 24 de luni.

Deşi este un proiect la care se lucrează de câţiva ani, de abia acum, când Udrea asigură interimatul la Mediu, este posibilă realizarea licitaţiei. Ca să nu se abată de la procedura de achiziţie publică pe care o foloseşte mai mereu la Ministerul Turismului, şi de data aceasta instituţia condusă de Udrea a apelat la "licitaţie restrânsă accelerată".

Finanţarea proiectului este asigurată de la bugetul de stat şi din credite externe, deoarece Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu are buget propriu. Ministerul Mediului este ordonatorul principal de credite, iar orice investiţie a Agenţiei se face cu acordul Ministerului Mediului, unde tartore este Udrea. În prezent, conducerea ANPM este asigurată de Constantin Ciprian Ghioc, care a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al agenţiei după ce PSD s-a retras de la guvernare, adică în urmă cu o lună şi jumătate.

CONDIŢII DE PARTICIPARE
Pentru a putea participa la această licitaţie, ofertanţii au fost obligaţi să depună o garanţie de participare de 354.356 de lei şi una de bună execuţie în cuantum de 10% din preţul contractului, exclusiv TVA. Proiectul va fi finanţat de la bugetul de stat şi prin credite externe, conform HG 572/2006. Media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii trei ani (2006, 2007, 2008) trebuie să fie egală sau mai mare cu suma de 105 milioane de lei. Ofertanţii trebuie să prezinte lista principalelor prestări de servicii în ultimii trei ani, lista cu personalul de specialitate, informaţii privind subcontractanţii etc.

De asemenea, trebuie să prezinte cel puţin un contract de implementare/furnizare a unui sistem informatic integrat în domeniul mediului, finalizat cu succes în ultimii trei ani la nivel naţional, care să fi presupus prestarea de servicii de analiză, dezvoltare, testare şi implementare software, care să fi inclus şi cel puţin o componentă de monitorizare şi auditare a bazelor de date. În plus, trebuie să prezinte cel puţin un contract de prestări servicii de asistenţă tehnică şi realizare a unui sistem informatic, finalizat cu succes în ultimii trei ani, al cărui scop să fie culegerea şi centralizarea datelor la nivel naţional, precum şi prezentarea acestor date sub formă de aplicaţii web gis în cadrul unui portal informaţional cu caracter public etc.

FAVORIZARE INTEL?
Un lucru dubios în caietul de sarcini se poate găsi la secţiunea "cerinţe notebook". Între condiţiile pe care trebuie să le împlinească viitoarele computere portabile pentru Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (100 de bucăţi), se obervă favorizarea companiei americane Intel. În loc să afişeze doar specificaţii tehnice, se precizează şi producătorul componentelor. Astfel, pentru procesor, chipset, grafică şi reţea, toate produsele trebuie să fie marca Intel, eliminându-se astfel libera competiţie pe piaţă. Recent, Intel a plătit rivalilor de la AMD suma de 1,25 miliarde de dolari pentru a încheia amiabil un litigiu în care Intel era acuzat de concurenţă neloială.

×
Subiecte în articol: economic