x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoralul devine neîncăpător

Litoralul devine neîncăpător

de Elena Stan    |    19 Iul 2008   •   00:00
Litoralul devine neîncăpător

În acest week-end, pe litoral structurile de cazare nu vor face faţă cererilor numeroase venite din partea turiştilor. Hotelierii estimează că vor veni la mare peste 170.000 de turişti.

În acest week-end, pe litoral structurile de cazare nu vor face faţă cererilor numeroase venite din partea turiştilor. Hotelierii estimează că vor veni la mare peste 170.000 de turişti.


La sfîrşit de săptămînă, turiştii iau cu asalt litoralul românesc. Dacă săptămâna trecută la mare au fost înregistraţi circa 150.000 de turişti, pentru acest week-end hotelierii estimează că numărul va fi cu mult mai mare. "Capacitatea de cazare pe litoral, la hoteluri, este de circa 120.000 de paturi, cu posibilitatea suplimentării locurilor în cameră. De asemenea, sînt mulţi turişti care stau la cort sau la particulari. Ceea ce se întîmplă în prezent pe litoral, afluxul mare de turişti  de la sfîrşitul de săptămînă, este ceva normal, deoarece preţurile nu diferă foarte mult de cele practicate de vecinii bulgari, ele fiind negociate şi stabilite de hotelieri şi agenţiile de turism încă de anul trecut. De asemenea, vremea ţine cu noi, şi pentru acest week-end estimăm o creştere de 15% a numărului de turişti pe litoral", ne-a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvînt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism. De asemenea, reprezentantul Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducanu, estimează că numărul turiştilor care se vor afla pe litoralul românesc va fi de 170.000 de turişti. "Este primul sfîrşit de săptămînă din vîrf de sezon şi ne aşteptăm la o creştere a numărului de turişti care vor veni la mare. Estimările noastre se apropie de circa 170.000 de turişti. Pe lîngă cele 120.000 de locuri de cazare din structurile turistice mai sînt şi peste 30.000 de locuri la negru", a spus Dragoş Răducanu.

 
CAZARE. Gradul de ocupare în timpul săptămînii este de circa 80%- 85% la unele hoteluri, iar la sfîrşit de săptămână hotelurile devin prea mici pentu cererile mult prea mari. "În timpul săptămînii, gradul de ocupare a hotelului este de 85%- 90%, iar la sfîrşit de săptămînă este de 100%, însă trebuie luat în considerare faptul că avem cel mai mare număr de camere, respective 305. La noi, preţul la recepţie pentru o cameră dublă, cu toate taxele incluse şi cu mic dejun inclus, este de 95 de euro de persoană, iar preţurile pe care le-am dat agenţiilor sînt cu mult sub acest tarif, astfel încît acesta este tariful maxim la care se poate ajunge", ne-a declarat Cătălina Braşoveanu, director de vînzări, marketing şi organizare de evenimente al Hotelului Golden Tulip Conference&Resort Hotel, fostul Fantasy Beach.

 

Probleme

"Activitatea din domeniul turismului este sabotată prin indiferenţă şi inconştienţă de către autorităţilor locale şi centrale, care ar trebui să se ocupe de infrastructură, de crearea căilor de acces spre şi dinspre litoral. În timpul sezonului, drumul ce leagă Constanţa de Mangalia devine insuficient"
Dragoş Răducanu

×
Subiecte în articol: economic turişti