x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lohnul moare - Livrările către UE s-au redus cu 45%

Lohnul moare - Livrările către UE s-au redus cu 45%

01 Oct 2007   •   00:00
Lohnul moare - Livrările către UE s-au redus cu  45%

Peste 10% din firmele de confecţii romăneşti care lucrează in lohn şi-au inchis porţile de la 1 ianuarie şi pănă in prezent. Această industrie va muri dacă producătorii nu-şi vor "construi" branduri proprii.

Companiile romăneşti din sectorul lohnului sunt ameninţate cu dispariţia. De la inceputul anului şi pănă in prezent, mai mult de 10% din firmele de confecţii care lucrau in acest sistem au dispărut, a declarat Liliana Ţuroiu Udrea, preşedinta Asociaţiei de Modă şi Design din Romănia (AMDR). Este vorba despre aproximativ 1.000 de fabrici din cele 9.800 care activează din domeniu. "Căteva zeci de producători din lohn dispar lunar", a spus Udrea. Spre exemplu, numai in luna ianuarie şi-au inchis porţile 300 de astfel de fabrici. "In aceste condiţii, din cele 9.800 de fabrici, nu cred că vor mai rămăne prea multe", a atras atenţia preşedinta AMDR. Ţuroiu a completat că, deşi cifra de afaceri a producătorilor in lohn a crescut cu 15%-30% in 2007, profitul acestora a scăzut cu peste 30%, deoarece companiile au contractat credite.


CAUZE.
Motivul dezastrului: intrarea in Romănia a marilor branduri străine care au forţă financiară foarte mare, işi promovează agresiv produsele şi "fură" clienţii producătorilor autohtoni. "Producătorii romăni n-au dus-o foarte bine in 2007, deoarece au ajuns in Romănia nişte branduri gen Zara, ce are 6.000 de magazine pe glob şi deschide căte un magazin pe zi in lume", a explicat Liliana Ţuroiu Udrea. Pe de altă parte, şi măna de lucru din Romănia s-a scumpit după aderare. Ceea ce a făcut ca marii producători străini să renunţe la serviciile fabricilor autohtone care le produceau confecţii in lohn şi să aleagă destinaţii precum India sau Pakistan, a explicat Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS). Ea a adăugat că o altă cauză a dispariţiei firmelor de confecţii in lohn este "tripla evaziune fiscală". Spre exemplu, statisticile Chinei arată că această ţară a exportat in Romănia in 2006 mărfuri in valoare de 4,2 miliarde de dolari, in vreme ce evidenţele romăneşti arată importuri de doar 2,5 miliarde de dolari. Iar "viteza" de reacţie a instituţiilor statului in privinţa luării unor măsuri legislative care să sprijine producţia autohtonă este de trei-cinci ani. Mult prea mult. "Noi nu vrem decăt o competiţie corectă", a subliniat Maria Grapini.


SOLUŢII. Liliana Ţuroiu Udrea vede ca posibilă ieşire din această criză constituirea de branduri romăneşti in sectorul textil şi deschiderea propriilor magazine de desfacere. Astfel fabricile nu vor mai lucra pentru alţii, ci pentru ele. Ea a dat ca exemplu compania Jolidon, care, pe lăngă producţie, acum se extinde in alte state prin franciză. Astfel, chiar dacă la un moment dat compania va fi nevoită să oprească producţia, existenţa unui brand puternic va face posibilă continuarea afacerilor in franciză, ceea ce inseamnă că va putea avea profit numai prin acest sistem. Preşedinta AMDR a precizat că in ultimul timp se observă deja o tendinţă de creare de branduri romăneşti in domeniu. Iar cel mai bun exemplu este participarea la ultimul Salon de Modă de la Paris a 23 de branduri mioritice.


Pierdem pieţele de desfacere

Potrivit Mariei Grapini, in 2005, Romănia ocupă locul al treilea in topul exportatorilor de confecţii către Uniunea Europeană, după China şi Turcia. Iar in 2007 ne-am "prăbuşit" pănă pe locul al şaptelea. Sectorul de confecţii din Romănia a avut o pierdere de cotă de piaţă de 45% pe primele şase luni din acest an la livrările in UE, interval in care a reuşit să căştige doar 10% pe piaţa internă, de la 10%-13% la 23%. Declinul este confirmat şi de statisticile Ministerului Economiei, care arată că producţia fizică in industria textilă şi de pielărie in primele şase luni ale lui 2007 a inregistrat pierderi pe linie faţă de 2006. In sectorul firelor (lănă, bumbac, in, cănepă) s-au produs 23.000 de tone de fire, in scădere cu 6,9% faţă de primul semestru al lui 2006. De asemenea, au fost produse 54,1 milioane tone de ţesături, faţă de 65,5 milioane de tone in primul semestru al lui 2006. Confecţiile din piele au scăzut şi ele cu 1%, iar cele din blană naturală şi sintetică au avut un picaj de 54,9%.

×
Subiecte în articol: economic romania