x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Milioane de asigurați, în pericol

Milioane de asigurați, în pericol

de Alina Botezatu    |    17 Iul 2015   •   09:14
Milioane de asigurați, în pericol
Sursa foto: Adrian Manolache

Situaţia de pe piaţa asigurărilor rămâne neclară şi tensionată, până în toamnă. Patru asigurători, Astra, Carpatica, Euroins şi Exim, au picat testul de stres, având un deficit între active şi pasive de 1,6 miliarde de lei, arată un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În aceste condiţii, cei patru nu ar putea plăti unele despăgubiri. Dacă o companie de asigurare nu-şi permite să plătească anumite despăgubiri, asiguratul nu poate face altceva decât să o dea în judecată pentru recuperarea banilor plătiţi pe poliţă. Avocatul Adrian Cuculis subliniază că ASF trebuie să răspundă alături de firmele de asigurări pentru sumele datorate asiguraţilor.

„Fondul de Garantare a Asigurărilor n-ar putea să acopere actualul test de stres. Totuşi, ASF spunea că nici în cazul unei catastrofe nu există posibilitatea ca mai mult de 20% dintre asiguraţi să rămână ne despăgubiţi”, a mai spus Cuculis. Mişu Negriţoiu, preşedinte ASF, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că testul de stres a fost realizat pe baza datelor financiare de la 30 iunie 2014, iar în prezent situaţia celor patru societăţi s-a îmbunătăţit, acestea majorându-şi capitalul social sau luând alte măsuri pentru rezolvarea lipsei de capital. Soluţiile la această problemă trebuie clar stabilite până la mijlocul lunii octombrie, potrivit ASF.
 

×