x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miniştrii de Finanţe din UE: Economia a atins pragul de jos, iar redresarea ar putea începe în 2010

Miniştrii de Finanţe din UE: Economia a atins pragul de jos, iar redresarea ar putea începe în 2010

05 Mai 2009   •   00:00

Economia UE a atins pragul de jos, iar redresarea ar putea începe de anul viitor, potrivit miniştrilor de Finanţe ai statelor membre, reuniţi marţi la Bruxelles, care au convenit că este necesară revenirea la disciplina fiscală odată ce economia va începe din nou să crească.



Miniştrii de Finanţe ai zonei euro s-au arătat luni de acord cu prognoza Comisiei Europene (CE), care a estimat că economia UE va reveni pe creştere anuală din trimestrul al treilea al anului viitor, după o contractare de 4% în 2009.

Miniştrii de Finanţe din toate cele 27 de state membre au continuat, marţi, discuţiile pe tema prognozei CE de primăvară.

La reuniune participă şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Se pare că recesiunea a atins pragul de jos, însă sperăm că va lua sfârşit anul viitor", a declarat ministrul de Finanţe al Cehiei, Miroslav Kalousek, înainte de începutul reuniunii de marţi de la Bruxelles. Cehia deţine preşedinţia rotativă a UE.

Recesiunea din acest an va fi atenuată de chetuieli guvernamentale cu o valoare totală echivalentă cu 5% din Produsul Inteern Brut (PIB) al UE. Principalele măsuri se adresează "umplerii golului" lăsat de dispariţia investiţiilor private şi exporturilor în urma crizei financiare şi recesiunii mondiale.

Miniştrii de Finanţe ai statelor membre consideră că astfel de cheltuieli publice "nu pot continua pentru totdeauna".

"După ce criza va lua sfârşit, trebuie să revenim la limitările din Pactul de Creştere şi Stabilitate", a declarat ministrul de Finanţe al Greciei, Yannis Papathanassiou, adresându-se presei înainte de întâlnirea de marţi.

Pactul de Creştere şi Stabilitate reprezintă legislaţia bugetară a UE şi prevede o limită superioară de 3% din PIB a deficitului bugetar pentru statele membre. Totodată, Pactul încurajează statele membre să echilibreze şi consolideze sectorul finanţelor publice pentru a obţine deficit zero sau chiar excedent la bugetul de stat.

CE anticipează că deficitul bugetar agregat al UE va ajunge la 6% din PIB în acest an şi va urca la 7,3% din PIB în 2010, în urma efectelor crizei economice.

Numai şase dintre cele 27 de state membre vor reuşi în acest an să menţină deficitul public sub pragul de 3% din PIB, grupul urmând să se restrângă la numai patru ţări în 2010.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic finante