x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moş Crăciun e mai bogat cu 300 de milioane de euro pentru cercetători

Moş Crăciun e mai bogat cu 300 de milioane de euro pentru cercetători

de Diana Scarlat    |    24 Dec 2011   •   21:00
Moş Crăciun e mai bogat cu 300 de milioane de euro pentru cercetători

Sute de cercetatori romani si de studenti sau chiar elevi pasionati de stiinta beneficiaza de noile proiecte cu finantare romano-norvegiana. Observatorul Atmosferic Roman RADO, de la Magurele, este unul dintre acestea, avand un buget total de 2.870.000 de euro, dintre care 440.000 reprezinta cofinantarea din partea Romaniei, restul venind de la guvernul norve­gian. 'Banii norvegieni au fost folositi pentru echiparea statiilor din tara si pentru resursa umana, iar cei din partea Guvernului roman au fost pentru ridicarea sediului si a centrului de stiinte', explica Doina Nicolae, managerul proiectului RADO, implementat in perioada 2009-2011.

Cercetarea nu a primit doar aceasta suma, ci chiar de 100 de ori mai multi bani, prin proiectele internationale. Pana in 2014, Norvegia va oferi Romaniei 305 milioane de euro, pentru cofinantarea unor proiecte care sa contribuie la reducerea discrepantelor socio-economice dintre statele membre ale Spatiului Economic European (SEE) si la intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si Romania.

O parte din aceste fonduri au ajuns la observa­to­rul atmosferic 3D de la Magurele, care studiaza po­luarea atmosferei pana la 15-20 km altitudine. Apa­ratul este dotat cu echipamente unice in Europa. Romania a contribuit cu 15% din valoa­rea proiectului, iar restul banilor au venit de la Programul Norvegian de Cooperare Nationala pentru Crestere Economica si Dezvoltare Durabila. Siste­me­le lidar cu laser masoara componenta atmosfe­rei. Cu ajutorul lor, specialistii pot spune cu preci­zie daca avem in atmosfera straturi de praf sa­ha­rian si daca cenusa vulcanica a ajuns si deasupra Ro­maniei. Observatorul mobil masoara atmosfera din diverse zone ale tarii. De ce este important? Pentru ca astfel pot fi depistate, de exemplu, par­ti­cu­lele otravitoare pe care le lasa in atmosfera un nor ca cel de cenusa vulcanica din Ir­landa.

Norvegia, alaturi de celelalte state SEE/ AELS (Islanda si Liechtenstein), au oferit Romaniei asistenta financiara nerambursabila in valoare de 98,5 milioane de euro prin intermediul a doua mecanisme financiare, Granturile SEE si cele Norvegiene. Contributia Norvegiei la aceasta schema de finantare este de 97%. Mai mult de 65 de proiecte individuale si 117 proiecte ale ONG-urilor au fost finantate in acest interval.

×
Subiecte în articol: economia