Dar, după cum se pare, câinii sunt, de asemenea, excelenți în a determina care oameni ar trebui și care nu ar trebui să fie în viața noastră. Există și dovezi științifice în sprijinul acestei afirmații.
Așadar, dacă sunteți proprietarul unui câine, ar fi bine să observați cum se comport acesta în preajma oamenilor noi din viața voastră. Pentru că, dacă aduceți un prieten apropiat, de încredere, s-ar putea să nu vă placă ce crede câinele vostru despre el.
Da, este adevărat: animalul tău de companie te poate ajuta să identifici persoanele toxice - cel puțin, potrivit unui studiu realizat în Japonia. Acest studiu întărește cercetările anterioare privind câinii și inteligența emoțională.
Oamenii de știință de la Universitatea Kyoto au făcut un experiment cu 54 de câini, care au fost împărțiți în trei grupuri de câte 18. Cercetătorii i-au pus pe câini să interacționeze cu stăpânii lor și cu alte persoane într-o situație de joc de rol. Stăpânii câinilor nu puteau deschide o cutie și trebuiau să ceară ajutorul unui străin aflat în cameră.
În primul grup, străinul a refuzat să ajute. În al doilea grup, străinul a oferit ajutor. În al treilea grup, străinul s-a comportat într-un mod neutru. După ce au asistat la acest lucru, câinii au fost mai predispuși să accepte o recompensă de la un observator neutru, decât de la persoana care a refuzat să își ajute stăpânul.
În termeni mai simpli, câinii și-au dat seama cine s-a comportat urât sau neprietenos cu proprietarul lor și au acționat în consecință.
Câinii din celelalte două grupuri, în care oamenii au fost amabili sau neutri, nu au avut nicio problemă în a primi dulciuri de la străini. Dar, după cum a constatat studiul, ei nu au acceptat dulciuri de la persoanele care au refuzat să le ajute stăpânii.
Studiul a stabilit următoarele: „Rezultatele prezente arată în mod clar că, după ce au văzut un actor care se comportă necooperant față de stăpânii lor, câinii l-au evitat pe acel actor, în ciuda faptului că nu au niciun motiv explicit pentru a face acest lucru în ceea ce privește probabilitatea de a obține mâncare. În schimb, câinii nu au arătat o preferință clară pentru un actor care a cooperat, ajutându-i stăpânii.”
Oamenii de știință consideră că acest lucru dovedește că și câinii pot face evaluări emoționale ale oamenilor și le pot aplica social.
„Am descoperit pentru prima dată că acești câini fac evaluări sociale și emoționale ale oamenilor, indiferent de interesul lor direct. Această capacitate este unul dintre factorii-cheie în construirea unei societăți cu un grad ridicat de colaborare, iar acest studiu arată că și câinii împărtășesc această capacitate cu oamenii.”, afirmă Kazuo Fujita, cercetător principal al studiului și profesor de cogniție comparată la Universitatea din Kyoto.
Nu este prima dată când se face această constatare. Un alt studiu din Marea Britanie a prezentat 250 de câini stimulați cu un semnal de fluier, în timp ce stăpânii stăteau în spatele lor. Cercetătorii au strigat numele câinilor individual și apoi au folosit un sunet de 65 de decibeli. Rezultatele au stabilit că toți câinii percep vorbirea în mod similar cu oamenii.
Un studiu de la Universitatea din California, San Diego, a încercat să determine dacă câinii sunt la fel de geloși ca omologii lor umani.
Conform studiului, „am constatat că majoritatea câinilor au manifestat mult mai multe comportamente de gelozie (de exemplu, intervenind între stăpân și obiect, împingând, atingând obiectul/proprietarul) atunci când stăpânii lor manifestau comportamente afectuoase față de ceea ce părea a fi un alt câine”.
În afară de faptul că adulmecă persoanele toxice, câinii pot înțelege ce spun oamenii și pot experimenta și gelozia! Aceasta este doar o dovadă în plus că, fără îndoială, câinii sunt cei mai buni prieteni pe care bărbații și femeile îi pot avea.