x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Motorină - Subvenţia nefolosită trebuie returnată

Motorină - Subvenţia nefolosită trebuie returnată

05 Sep 2008   •   00:00

Agricultorii trebuie să returneze direcţiilor agricole pînă la 15 octombrie adeverinţele pentru achiziţia de motorină subvenţionată cu un leu pe litru pe care nu le-au folosit, pentru ca acestea să fie redistribuite agricultorilor care nu au primit subvenţiile necesare, din cauza plafonului financiar.



Agricultorii trebuie să returneze direcţiilor agricole pînă la 15 octombrie adeverinţele pentru achiziţia de motorină subvenţionată cu un leu pe litru pe care nu le-au folosit, pentru ca acestea să fie redistribuite agricultorilor care nu au primit subvenţiile necesare, din cauza plafonului financiar.

Suma alocată pentru subvenţionarea motorinei folosite la lucrările agricole de toamnă este de 49,2 milioane de lei. Ministerul Agriculutrii a arătat că unii fermieri solicită subvenţii pentru o cantitate de motorină mai mare decît cea de care au nevoie, astfel că banii ar putea să nu ajungă pentru toţi agricultorii. “În cazul în care beneficiarii nu utilizează în totalitate sau parţial adeverinţele emise pentru achiziţia de motorină cu preţ redus, aceştia au obligaţia de a restitui adeverinţele nefolosite direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală pînă la 31 mai pentru culturile de primăvară şi pînă la 15 octombrie pentru culturile de toamnă”, se arată într-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş. Dacă fermierul nu respectă prevederea de returnare a adeverinţelor, va fi înregistrat ca debitor cu suma aferentă subvenţiei neutilizate. Direcţiile agricole vor trebui să comunice în scris noile prevederi tuturor agricultorilor care au ridicat adeverinţe pînă acum, iar instrucţiunile vor fi comunicate şi fermierilor care ridică adeverinţe de acum încolo.

PROBLEME. Subvenţionarea motorinei a provocat mai mult nemulţumiri, din cauza plafonului financiar şi a modului de acordare confuz, în unele judeţe fiind aplicată regula “primul venit, primul servit”, iar în altele o plafonare a subvenţiei la 44% din suma de un leu pe litru, astfel încît să fie satisfăcute toate cererile. “În actul normativ scrie un leu pe litru, iar pe mine ca agricultor nu mă interesează plafonul, trebuie să primesc ceea ce scrie acolo, adică un leu pe litru”, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu, citat de Mediafax.

TERMENE. Sistemul de acordare a subvenţiilor pentru motorină presupune că solicitantul primeşte o adeverinţă pe care o foloseşte la achiziţia de motorină cu preţ redus de la furnizor, iar acesta din urmă îşi recuperează banii prin deconturi. Cererile pentru subvenţia la motorina folosită la însămînţările de toamnă pot fi depuse pînă la 30 septembrie, iar termenul-limită de folosire a adeverinţelor este 15 noiembrie, în timp ce data-limită de depunere a solicitărilor de decontare este 28 noiembrie.

Motorina folosită la însămînţările de primăvară este, de asemenea, subvenţionată cu un leu pe litru. Pentru campania de primăvară, termenul-limită de depunere a cererilor este 15 mai, iar data pînă la care pot fi folosite adeverinţele este 16 iunie, furnizorii putînd depune cereri de decontare pînă la 30 iunie. Pentru sesiunea din primăvară a fost stabilit, de asemenea, un termen pînă la care fermierii trebuie să returneze adeverinţele neutilizate, respectiv 31 mai.

×
Subiecte în articol: economic motorina